• Mandula megnagyobbodás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A fiam 7éves, az oormanduláját tavaly kioperálták, mivel légzési nehézségei voltak alvás közben. A torok mandulái akkor is nagyok voltak, a jobboldali eléri az ínyvitorlát, a baloldali fél centiméterre van az ínyvitorlájától. A lehelete rossz szagú már régóta. Amióta az orrmanduláját kivették csak kétszer volt vírus okozta hányásos betegsége, a manduláin egyéb kóros elváltozás nem volt tapasztalható. Van fül-orr-gégész aki azt mondja nem kell kivenni a torokmanduláit, van olyan fül-orr-gégész aki azt vallja, hogy ki kell venni, mert a mandula megnagyobbodása egyéb szövődményeket okozhat.

        Kérdés: egészségesnek mondható-e a megnagyobbodott mandula, ha egyéb kóros elváltozás nincsen a garatban? Ha nem mondható egészségesnek, akkor megelőzzük a lehetséges szövődményeket, valamint elmúlik a rossz lehelet?

        Melyik választás felé billen a mérleg? Műtét, vagy nem műtét?

         

        Köszönettel:

        Lennert László

        WEBBeteg szakértő válasza a mandula témában

        Kedves Kérdező!


        A mandulák mérete csak abban az esetben jelent műtéti javallatot, ha légzési akadályt képeznek. A mandulaműtét indikációja a krónikus mandulagyulladás, mely nem a mandulák méretétől függ.
        Ha más kóros nincs a garatban, nincs gyakori lázzal járó mandulagyulladása akkor inkább várnék a műtéttel.
        A rossz leheletnek számos oka lehet, inkább a gyomor, a fogak, fogíny betegségei okoznak ilyet, mint a mandulák.

         

        Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-07 00:03:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 12:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: