• Torok-gége

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt szakember!

        Olyan jellegű problémám lenne,hogy a gége melletti lágyrésznél és az állkapocs alatti lágy résznél alkalmanként olyan jellegű fájdalom van mintha be akarna görcsölni,ami erősödik rossz fejmozdulatra,ásításra,beszédnél egyes hangok képzésénél.Kérdésem az lenne mitől lehet ez?Esetleg valami izom húzódás lehet vagy netán rák????

        Válaszát várom.Köszönettel.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a izomgörcs témában

        Kedves Kérdező!


        Leírása alapján az érintett izomcsoport a szájfenéki vagy a nyelvcsont feletti izmok csoportja. Ezek szövettanilag azonos felépítésűek a vázizomzattal, görcsös fájdalmukat is hasonló okok idézhetik elő. Húzódás, sérülés ritkán oka, ilyenkor inkább a nyak, ill. vállba sugárzó nyaki fájdalom jellemző ebben a régióban.
        A csökkent kálciumszint gyakran okoz görcsöket a rágó és az arc izomzatban, ennek oka legritkább esetben a csökkent bevitel. Anyagcsere betegségek szoktak állni a háttérben, tisztázása hosszabb kivizsgálást igényel.
        Szájfenéki gyulladások, nyálmirigyek bántalmai reflexes mechanizmusok révén okozhatnak hasonló panaszt.


        Stressz, feszült életmód, neurohormonális hatásokon keresztül, pszichoszomatikus tüneteket produkál,mely ezen izmokban igen gyakori. Autogén tréning, nyugtató hatású teák, homeopatiás készítmények, szükség esetén gyógyszerek jöhetnek szóba kezelésére.
        Ülőéletmód, számítógépes munkavégzés, irodaimunka, helytelen testtartás miatt okozhat ilyen panaszt. Ez is igen gyakori. Gyógytorna, ergonomikus szék, aktív életmód segíthet ezen.
        Daganatos betegségekre nem jellemző ilyen tünet, de ha ilyen félelme van, azt kell mondjam szakorvosi vizsgálat, képalkotók (UH, Rtg) nélkül kizárni nem lehet. Forduljon családorvosához, fül-orr-gégészhez.

         

        Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-02 23:26:27; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 11:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó