• Orrsövény és arcüregi ciszta műtét utáni zsibbadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        KEDVES DR UR/NŐ! 1 HÓNAPJA VOLT ORRSÖVÉNY FERDÜLÉS ÉS ARCÜREGI CISZTA MÜTÉTEM UTÓBBI SZÁJÜREGEN KERESZTÜL TÖRTÉNT.AZÓTA A FOGAIM A JOBB OLDALON MÉG MINTDIG ZSIBBADNAK MINTHA LIDOCAIN INYJEKCIÓT KAPTAM VOLNA.MIKOR FOG EZ ELMULNI MÁR TÖBB MINT EGY HÓNAP ELTELT A MÜTÉT ÓTA.AZ ORRSÖVÉNY FERDÜLÉST A JOBB OLDALI ORRÜREGBEN VÉGEZTÉK AZÓTA A BAL OLDALI ORRÜREGEM EL VAN DUGULVA.AHOL A MÜTÉTET VÉGEZTÉK (JOBB OLDAL) A SZEMFOGAMNÁL INYVISSZAHUZÓDÁS KEZDÖDIK EZT OKOZHATJA A FOLYAMATOS ZSIBBADÁS?VÁROM VÁLASZÁT KÖSZÖNÖM!ÜDV.:MÓNIKA

        WEBBeteg szakértő válasza a orrsövény műtét témában

        Tisztelt Mónika!


        A zsibbadásérzést az okozza, hogy az arccsonton ott futnak a felső fogakat ellátó idegek, ahol a műtét során behatolnak az arcüregbe. Ha ilyenkor az idegek sérülnek, az érzéskiesést, zsibbadást okoz. Ez a károsodás lehet maradandó, de javulni szokott, leggyakrabban teljesen gyógyul. A gyógyulást elősegíti a B-, A-vitaminok szedése. De így is elhúzódó, hónapokig tartó folyamat.


        Ami az ínysorvadását illeti, ez is a műtéti behatolás következménye lehet. Ez általában a szemfog gyökércsúcsa fölött van. Ritka szövődmény. Kezelése fogászati feladat, de C-vitamin, vagy Rutascorbin szedése segíthet, jó hatásúak a  gyógynövényes szájöblögetők is. A kíméletes, rendszeres fogmosás ( a dörzsölés, mechanikai ártalom ártalmas!) fontos.

        Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

         



        Kérdés: 2009-04-08 09:02:10; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 13:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Már 3-4 éve tartó diffúz hajhullással (főleg fejtetőn) küldtek fül-orr-gégészetre, ahol megállapították, hogy a mandula fizikális nyomásakor genny ürül. De egyértelműen nem tudják, érdemes-e kivenni a mandulám,...
        Nap, mint nap sokat telefonálok. A fülem érzékennyé válik és a torkom /garatom mindig azon az oldalon fáj, (nyelésre fáj) ahol épp sokat telefonálok.
        Tisztelt Doktornő, fülzúgás miatt készült koponya MR, ennek "eredménye" volt a chronicus sinusitis maxillaris és arcüregi ciszták. Visszamentem fül-orr-gégészetre, kaptam szteroidos Mometason Sandozt és egy antibiotikumos orrkrémet. Tudom, nem...