• Mi bajom lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jónapot Már ezernyi ezernyi helyen jártam kutatva az után hogy milyen problémám lehet, de még aztsem sikerült kiderítenem, hogy egyáltalán milyen betegséggel küszködhetek. Kicsit belefásultam a felesleges 1.5 órás sorba állásokba. Szóval a tüneteim a következők: -A fejem jobb oldala olyan mintha egy kicsit érzéketlenebb lenne, igazából nehéz ezt megfogalmazni, mintha egy állandó tompaság telepedett volna rá - A jobb fülem zúg (csak csöndes helyen tünik fel, voltam hallásvizsgálaton is, a jobb fülemmel egy bizonyos frekvencia sávon rosszabbul hallok (-40db), gondolom valahogy a zugással függ össze) - Általánosságban csak a baloldali orrlyukommal kapok normálisan levegőt, de eközött kb olyasmi összefüggés is felfedezhető, hogy pl melyik oldalamon fekszem, de egyszerre csak egy müködik.. (az orrmandulám még megvan) Ezek a tünetek évek óta folyamatosan megvannak. Talán egy nagyonlassú romló tendencia figyelhető meg. Voltam MRI vizsgálaton a nyáron, semmit nem mutatott ki. Voltam még ezerféle helyen és semmi mást rendellenésséget nem találtak, kivéve a hallásvizsgálaton. 10 helyből 9 helyen még embernek se néztek sztm, csak dobálnak egyik orvostol a másikig. Én meg féltem azt amiből minden embernek csak egy van. Ha esetleg lenne valami ötletük, a válaszukat előre is köszönöm !

        WEBBeteg szakértő válasza a érzékzavar témában

        Kedves Kérdező!


        Panasza valóban ritka, és talán kissé nehezen megfogható is, emiatt lehet, hogy nehezen tudnak segíteni, illetve nehéz megtalálni a megfelelő szakembert. A halláspanasza miatt fül-orr-gégészeti és ideggyógyászati betegségek jönnek szóba, az érzészavara kapcsán pedig ideggyógyászati és lelki okok.
        Az MR-vizsgálat fontos, és a súlyos betegségeket kizárta. Nem tudom CT-vizsgálat történt-e? De gondolom ideggyógyászaton járt.
        A hallásvizsgálati lelete a halláspanaszát, fülzúgását indokolja. Jó lenne tudni, melyik frekvenciákat érinti ez a halláscsökkenés, mert talán a furcsa, féloldali  "érzéketlenséggel" összefügghet ez a dolog...Hallókészüléket azonban nem szoktunk alkalmazni, ha az egyik oldalon teljesen épp a hallás. Panaszán szelektív értágító kezelés (Betaserc), Nootropil, B-vitamin komplex (Polybé) szedése enyhíthet.
        Az orrlégzési panasza nem ad okot aggodalomra, az orrnyálkahártya ciklusa miatt mindenkinek hol az egyik oldali, hol a másik oldali orra "szelel" jobban. Ez oldalra fekvéskor szubjektíve jobban érezhető. Ha a jobb oldalit gyakrabban érzi dugultnak, lehet enyhe orrsövényferdülése is.
        A lelki tényezők kivizsgálása pszichológus, szükség esetén pszichiáter feladata. Ettől a betegek nagy része elzárkózik. Ha a szervi okok kizárásra kerülnek (és ez az első lépés!), érdemes hozzájuk fordulni.

        Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-08 21:31:29; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 09:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő, fülzúgás miatt készült koponya MR, ennek "eredménye" volt a chronicus sinusitis maxillaris és arcüregi ciszták. Visszamentem fül-orr-gégészetre, kaptam szteroidos Mometason Sandozt és egy antibiotikumos orrkrémet. Tudom, nem...
        Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül ez év január elején arra lettem figyelmes, hogy a jobb oldalamon lévő nyaki területen egy enyhe nyomást kezdtem el érezni. Ez fokozatosan erősödött, majd egy megbetegedés lett a vége, aminek a végén...
        Tisztelt Doktor Úr! Egy hete voltam fül-orr gégésznél ahol megjegyezte a Doktor úr, hogy van egy kis elváltozás a torkomban ami lehet, hogy papilloma de nem mondta, hogy kezelni kéne. Én otthon vettem észre, hogy a nyelvcsap mellett valóban van...
        Tisztelt Dr.nő! A következő lenne a kérdésem! Fel eve begyulladt a bölcsesség fogam, es kétszeri antibiotikum kezelés utan lehetett csak ki műteni, azóta az azon az oldalon levo mandulam nem akar vissza húzódni! Picit fajogat is neha, es a mai...
        Tisztelt doktor úr! 7 hónapos kisfiam miatt kerestem meg önt. Egy egyszerű náthával kezdődött történetünk, kisfiam akkor volt egy hónapos. A náthából meggyógyult, azonban visszamaradt egy szörcsögő hang, olyan jellegű, mintha tele lenne...