• Arcüreg ciszta újra visszatért

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

        Egy évvel ezelőtt fedeztek fel az arcüregemben egy cisztát, amit akkor le is szívtak egészen sikeresen. Egy idő után azonban újra megtelt, újra leszívták. Most ott tartok, hogy úgy érzem, megint újratermelődött, bár még nem csináltattam meg a CT-t. (garatfolyáson kívül semmi tünetem nincs egyelőre...) Félek, hogy legközelebb már műtétre kerül a sor. 

        A kérdésem az lenne: hogyan zajlik egy ilyen műtét? Altatásban végzik vagy anélkül? Mennyire fájdalmas, vagy mennyire különbözik a leszívástól? (sokan azt mondják, nem sok mindenben)

        Illetve: kötelező-e bent kell lennem a kórházban a műtét előtti és utána való este?

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a arcüreg ciszta témában

        Kedves Kérdező!

        Először egy kérdés: járt-e fogászati kivizsgáláson? Az arcüregi ciszták kialakulásában fogászati okok is szerepet játszhatnak.

        Az arcüregi ciszta több úton operálható. Kisebb beavatkozással jár az arcüreg orrjáraton keresztül való felkeresése, ilyenkor általában kisméretű endoszkóp (miniatűr optikával ellátott eszköz, amely esetleg monitorra vetít képet) van az operatőr segítségére. A különbőző képeket adó endoszkópok és apró műtéti eszközök segítségével a legkisebb műtétek után a műtét napján a beteg általában haza is mehet. Ha altatásos műtét volt, természetesen a minimum 24 óra megfigyelés, bentlét indokolt. A másik, valamivel nagyobb műtéti megterhelést jelentő, de mellette kiváló áttekinthetőséget nyújtó műtét az arcüreg megnyitása a szájüregen keresztül. Ilyenkor a műtét után több napos kórházi ápolásra is szükség lehet.

        A kórházban töltendő napok számát illetően: minden egészségügyi intézményben vannak helyi jellegzetességek, ezekről nem tudok tájékoztatást nyújtani.

        Üdvözlettel:

        Üdvözlettel: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2009-04-01 08:43:58; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 08:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves doktor úr! Egy hete voltam fül-orr-gégésznél. Granulált volt a garatfalam, de gyulladásban volt. A gyulladás azóta már elmúlt, de a nyiroktüszők még mindig dagadtak, de az is lehet hogy már régóta ilyen, nem figyeltem. Olvastam róla,...
        Tisztelt Doktor Úr! Már huzamosabb ideje fehér váladék volt lerakódva a nyelvemen, amire a fogorvosom azt mondta, hogy nem lát semmi kórosat, viszont azt tanácsolta, hogy fogmosáskor erősen dörzsöljem a nyelvem a fogkefével, egész mélyen is....
        Tisztelt Doktor Úr! Idén január végén, február elején volt egy felső légúti megbetegedésem (láz, torokfájás, orrfolyás stb). 2 hét alatt a jobb fülemre is ráterjedt a betegség, fülem fájt, folyamatosan zúgott, s komolyabb...
        Tisztelt Szakértő! Panaszaim kb. 1 hónapja kezdődtek, amikor enyhe jobb oldali torokfájása ébredtem, mely a jobb fülembe sugárzott ki - olyan mintha folyadék lenne a fülemben, nyeléstől függetlenül, persze vizsgálat megállapította hogy...
        Tisztelt Doktor Úr! Egy számomra rejtélyes jelenségben kérném a tanácsát. Éjszakánként, fekvő helyzetben nem szelel rendesen az orrom, beszűkül a levegőjárat, mintha megduzzadna a nyálkahártyám. Orrváladék nincs, ez a duzzanat/szűkület...
        Tisztelt Doktornő! Tavaly augusztusban (majdnem egy éve) egy nagyobb ásítás alkalmával kattant egy fájdalmasat az állapcsom, amely következtében mérsékelten,és alig tudtam kinyitni, rágni nem bírtam, jegeltem a fájdalom miatt és diflamot...
        Üdvözlöm! Nem tudom a két dolog összefügg-e egymással amit írni fogok. Első: Pár éve nyáron a jobb fülem huzatot kapott,pár napig fájt,de szépen elmúlt. Második: Ugyanebben az évben mintha késő ősszel kezdődött volna az...
        Néhány nappal ezelőtt a mellékelt CT leletet kaptam kézhez. A vizsgálatra a bal szememen mérhető látásromlás és fejfájás miatt került sor, - a lelet azonban teljesen más területeken mutat problémákat. Én fültőmirigy daganatnak...
        Tisztelt Doktornő! Ugyan személyesen megmutatni nem tudom, sokat jelentene ha megnézné és véleményezné a torkom. Pár órája készítettem ezt a 30 másodperces videót, ide töltöttem fel: https://youtu.be/oryOINtC49I Továbbá mellékeltem egy...
        Tisztelt Doktor Úr! Ugyan személyesen megmutatni nem tudom, sokat jelentene ha megnézné és véleményezné a torkom. Pár órája készítettem ezt a 30 másodperces videót, ide töltöttem fel: https://youtu.be/oryOINtC49I Továbbá mellékeltem egy...