• Nyaki ciszta eltávolítása helyi érzéstelenítéssel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Egy laterális nyaki ciszta boldog-szomorú tulajdonosa vagyok, többször jártam már gégészeten, ahol a ciszta eltávolítását javasolták. A problémám az, hogy szoptatós anyuka vagyok, és ezért halogatom a műtétet, mert azt mondták, hogy az altatás miatt 3 napig nem szoptathatok, és félek, hogy ez a szoptatás végét jelentené. A cisztámat 3 alkalommal leszívattam, de legutóbb már a tartalom sűrű volt, így nem lehetett teljesen "eltüntetni" a nyakamon éktelenkedő dudort. Kérdéseim a következők lennének: Árthat-e a cisztának a többszöri respirácijó? A jóindulatú elváltozás átalakulhat-e rosszindulatúvá? Lehetséges-e az eltávolítás egynapos sebészeti beavatkozással, helyi érzéstelenítésben? A műtéti heg "feltűnősége" befolyásolható-e? Szóval, arra keresem elsősorban a választ, hogy hogy tudnék minél előbb megszabadulni a púpomtól anélkül, hogy az a szoptatás rovására menne. (Mellesleg a dolgok jelenlegi állása szerint egy órát is nehezen bírok ki a fiam nélkül, nem hogy 4-5- napot!). Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Mónika

        WEBBeteg szakértő válasza a nyaki ciszta témában

        Kedves Kérdező!

         Helyi érzéstelenítésben a műtét nem volna sem korszerű, sem humánus, ezért inkább az általános érzéstelenítésben végzett műtétet javaslom. A többszöri leszívás hegesedést okozhat, ami a műtétet némileg nehezítheti, elsősorban akkor, ha a ciszta gyulladásban van. Nagyon ritkán, de előfordulhat rosszindulatúság is a háttérben, ilyenkor leggyakrabban valamilyen szájüregi vagy garatbeli (garatmandula pl.) daganat cisztikus áttétje okozza a cisztát. A lateralis nyaki ciszta rosszindulatú daganata extrém ritka.

         

        Üdvözlettel: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-28 14:47:47; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 13:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: