• Orrnyálkahártya gyulladás oormelléküreg Ct után?

    Legfrissebb cikkek a témában
     
    Gyakori kérdések

    Tisztelt Doktorúr/Doktornő!

    Novemben volt egy koponya Ct-m. Decemberben egy Panoráma felvétel. Januárban pedig 8 napon belül egymás után két orrrmelléküreg Ct vizsgálatom.

    (többször vérzett az orrom, ezért végezték, de akkor még egyáltalán nem volt begyulladva és bedagadva). Az első orrmelléküreg Ct során kb. 100 felvétel van a Cd-n, a második vizsgálat alkalmával 110 felévételt tartalmaz a Ct.

    A fül-orr gégész szerint kissé sokat csináltak.

    Már az első orrmellék Ct után kezdődött , de főkén a második után jelentkezett az orromban a kiszáradás, valamint az hogy teljesen bedagadt az orromon belül a nyálkahártyám. A gégész nem tud endoszkópos vizsgálatot sem csinálni, mert annyira be van dagadva és vérezget is. Ezenkívül szinte egyáltalán nincsen orrválladákom.

    A gyulladást egy koponya MR mutatta ki, ahol jól látszik, hogy az orrom belülről teljesen be van telve, de nem váladákkal (arcüregem és homloküregem teljesen tiszta), nem vagyok megfázva. Csak ég, csíp az egész belülről. Ezenkívül főként a jobb oldalon fülfájást is érzek. 

    Olyan mintaha a fejemen belülről nyomná valami a fülem, szintén égő érzés. Maga a fülkürt és dobhártyám épp, nincsen váladék.

    Kérdésem az, hogy az egymás utáni két elég alapos orrmelléküreg Ct, (plusz előzetes koponya Ct, akkor is érte az orrom részét is sugár), okozhatott-e orrnyálkahátya gyulladást, kifekélyesedést?

    További tünet, hogy a szememben alig van könnytermelés, teljesen száraz és ég. A műkönnyek sem segítenek semmit. A szemész pedig nem talál rá magyarázatot, nincsen kötőhártyagyulladásom, zöld és szürkehályogom, a látásom teljesen épp és a szemnyomásommal sincs semmi. Ennyit írtak a papírra, hogy a könnymirigy egyéb rendellenessége. Ez a szemszárazság is a két Ct vizsgálat óta van. A szemem mindkét alkalommal nyitva volt, mikor az orrmelléküreg Ct -t csinálták és tulajdonképpen sok olyan felvétel van a Cd-n, amin az egész fejemet érte a sugárzás.

    Ezek a tünetek lehetnek-e ettől a  vizsgálattól?

    Köszönettel: S. Andrea

     

     

     

    WEBBeteg szakértő válasza a orrnyálkahártya száradás témában

    Kedves Kérdező!

     Ha jól tudom, a CT vizsgálattal járó sugárterhelés kissé nagyobb, mint az orrmelléküreg röntgenvizsgálatnál, de nem valószínű, hogy akár a szemében érzett égő érzést, vagy az orrnyálkahártya duzzanatát a CT vizsgálat okozta volna. Mindenesetre meglepő, hogy ilyen gyors egymásutánban készült két orrmelléküreg CT felvétele. Írja, hogy fül-orr-gégésze szerint ?kicsit sokat csináltak? de nem fül-orr-gégészeti javaslatra történt a vizsgálat?

     Nincs esetleg valamilyen gyógyszeres kezelés okozta mellékhatás (pl.: orrcseppekhez való hozzászokás,  vagy allergia a kórtörténetében? Ha nincs, akkor érdemes volna autoimmun betegség (elsősorban Sjögren-szindróma) irányában vizsgálatot végezni.

     

     

    Üdvözlettel: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész

    Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

    WEBBeteg szerkesztőség
    Orvos

     WEBBeteg Szakértő

    Kérdés: 2009-03-25 09:30:09; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 15:08

   • Kérdések és válaszok a témakörben:
    Érdeklődni szeretnék hogy forduljak orvoshoz azonnal az alábbi tünet miatt, délután rántott sajtot ettem és valószínűleg kicsit nagyobb falatot sikerült lenyelnem, azóta nyomó érzés van a torkomban mintha még ott lenne az étel, inni tudok...
    Tisztelt Doktor Ùr! Nyelven többnyire fehér színű elváltozás van, már pár hete, nem múlik, hátulról előrefele egyre több van, hátul jelent meg eloszőr, aztán előrefele. A leghátsó részen 4 db dudor az ízlelo bimbó? Azok normál...
    Tisztelt Doktornő! Köszönöm a választ a fehér elváltozások a nyelven illetoen. Torokfertőtlenítőt még nem használtam, kipróbálom azt. A sima rágástól, evéstől nem érzem, hogy csökkenne a fehér rész területe, inkább csak nő. Ha...
    Tisztelt Doktornő! Nyelven többnyire fehér színű elváltozás van, már pár hete, nem múlik, hátulról előrefele egyre több van, hátul jelent meg eloszőr, aztán előrefele. A leghátsó részen 4 db dudor is megjelent, amik viszont piros...
    Tisztelt Doktornő! Arra lennék kíváncsi hogy a képen látottak alapján mi lehet a nyakamon az az alsó kidudorodas? És még annyi hogy az alsó nagyobb mint a felső.
    Már több mint 2 hete szenvedek a torkommal, száraz, nincs nyálam es két oldalt ugy érzem hogy be lenne dagadva. A doktor suspensio anaesthetica irt fel nekem de úgyérzem ettől se jön vissta a nyálam. Segítségét szeretném kérni.
    Mit jelent a szövettani eredmény? Mi várható a közeljővőben? Vélemény/Diagnózis: Helyenként hyperplasticus respiratoricus hámmal, máshol el nem szarusodó és elszarusodó többrétegű laphámmal fedett szövetrészletek közepes fokú...
    Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A problémám körülbelül 7-8 hónapja kezdődött. Először klasszikus megfázásnak gondoltam a torokban és főként orrban termelődő sűrű váladékot, a háziorvosom antibiotikumot írt fel, de a kúra után is fenn...
    Tisztelt Doktornő/Úr! Körülbelül 1 éve beverték a szüleim az orrom, vérzett is Elmentem vele a háziorvoshoz, aki azt mondta, hogy ez nem törött el és nem kell vele röntgenre sem menni. Nagyon sokáig recsegett, ha megnyomtam, illetve ferdén...
    Hétfőn műtöttek orr és garatmandulával. 4óránként kell bevennem flector port mert annyira fáj. Eleinte sima fehér lepedékes volt a torkom, mostanra viszont fekete részek is vannak benne és talán egyre nagyobb terúleten. Mikor fog leválni a...