• Orrnyálkahártya gyulladás oormelléküreg Ct után?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/Doktornő!

        Novemben volt egy koponya Ct-m. Decemberben egy Panoráma felvétel. Januárban pedig 8 napon belül egymás után két orrrmelléküreg Ct vizsgálatom.

        (többször vérzett az orrom, ezért végezték, de akkor még egyáltalán nem volt begyulladva és bedagadva). Az első orrmelléküreg Ct során kb. 100 felvétel van a Cd-n, a második vizsgálat alkalmával 110 felévételt tartalmaz a Ct.

        A fül-orr gégész szerint kissé sokat csináltak.

        Már az első orrmellék Ct után kezdődött , de főkén a második után jelentkezett az orromban a kiszáradás, valamint az hogy teljesen bedagadt az orromon belül a nyálkahártyám. A gégész nem tud endoszkópos vizsgálatot sem csinálni, mert annyira be van dagadva és vérezget is. Ezenkívül szinte egyáltalán nincsen orrválladákom.

        A gyulladást egy koponya MR mutatta ki, ahol jól látszik, hogy az orrom belülről teljesen be van telve, de nem váladákkal (arcüregem és homloküregem teljesen tiszta), nem vagyok megfázva. Csak ég, csíp az egész belülről. Ezenkívül főként a jobb oldalon fülfájást is érzek. 

        Olyan mintaha a fejemen belülről nyomná valami a fülem, szintén égő érzés. Maga a fülkürt és dobhártyám épp, nincsen váladék.

        Kérdésem az, hogy az egymás utáni két elég alapos orrmelléküreg Ct, (plusz előzetes koponya Ct, akkor is érte az orrom részét is sugár), okozhatott-e orrnyálkahátya gyulladást, kifekélyesedést?

        További tünet, hogy a szememben alig van könnytermelés, teljesen száraz és ég. A műkönnyek sem segítenek semmit. A szemész pedig nem talál rá magyarázatot, nincsen kötőhártyagyulladásom, zöld és szürkehályogom, a látásom teljesen épp és a szemnyomásommal sincs semmi. Ennyit írtak a papírra, hogy a könnymirigy egyéb rendellenessége. Ez a szemszárazság is a két Ct vizsgálat óta van. A szemem mindkét alkalommal nyitva volt, mikor az orrmelléküreg Ct -t csinálták és tulajdonképpen sok olyan felvétel van a Cd-n, amin az egész fejemet érte a sugárzás.

        Ezek a tünetek lehetnek-e ettől a  vizsgálattól?

        Köszönettel: S. Andrea

         

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a orrnyálkahártya száradás témában

        Kedves Kérdező!

         Ha jól tudom, a CT vizsgálattal járó sugárterhelés kissé nagyobb, mint az orrmelléküreg röntgenvizsgálatnál, de nem valószínű, hogy akár a szemében érzett égő érzést, vagy az orrnyálkahártya duzzanatát a CT vizsgálat okozta volna. Mindenesetre meglepő, hogy ilyen gyors egymásutánban készült két orrmelléküreg CT felvétele. Írja, hogy fül-orr-gégésze szerint ?kicsit sokat csináltak? de nem fül-orr-gégészeti javaslatra történt a vizsgálat?

         Nincs esetleg valamilyen gyógyszeres kezelés okozta mellékhatás (pl.: orrcseppekhez való hozzászokás,  vagy allergia a kórtörténetében? Ha nincs, akkor érdemes volna autoimmun betegség (elsősorban Sjögren-szindróma) irányában vizsgálatot végezni.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-25 09:30:09; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 15:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: