• Mandula műtét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        tisztelt dr ur/nő)kérdésem az lenne hogy mandula mütétre megyek,és nem igazán érdeklödtem utána mi lesz mütét után .mennyire fog ez fájni vagy mert olvastam itt a neten hogy retentően fájdalmas 10-12 napig ,igaz ez ?sok fájdalom csillapitot kell beszedni hogy elviselhető legyen.helyi érzéstelenitésbe végzik a mütétet.ennyit mondott a doki a nem vészes nincs szövödménye.de most hogy utána olvastam nagyon megijedtem az igazat megvalva,nem birom a fájdalmat már annyit szenvedtem ezzel a mandulával.igaz ez hogy még nyelni se fogok tudni ,és bevérezhez több nap után is .már lehet meg is gondolom magam,válaszát nagyon szépen megköszönném ,egy bátortalan ember a mütét elött.

        WEBBeteg szakértő válasza a mandulaműtét témában

        Kedves Bátortalan Kérdező!

         Higgye el már az is bátorság, hogy így utánaolvasott a műtétnek, és elhiszem azt is, hogy a kérdés feltevéshez is szüksége volt bátorságra. Tehát Ön nem bátortalan!

         Először vegyék azt, hogy a műtét mind helyi érzéstelenítésben, mind altatásban elvégezhető, mindkét módszernek vannak előnyei.

        A műtétet követően számítson arra, hogy a műtétet követő négy órában (altatás esetén több) a beteg nem ehet és nem ihat semmit. A legjobb, ha ekkor az oldalán fekszik, hogy az esetleges vérzésből eredő fulladást elkerülje. Egy ideig még a folyadékok nyelése is fájdalmas lesz, a szilárd ételek pedig mg inkább. Később azonban javasolt a torok ?használata?: a gyakorlással könnyebbé válik majd a nyelés. Egy-két nap után a páciens haza is mehet, bár a torokfájással még két-három hétig számolnia kell. Fontos, hogy a műtét után szánjon  időt a pihenésre és két hétig mellőzzön mindenféle megerőltetést. A megerőltetés, vagy a forró kád vízbe való bebújás növelhetik az utóvérzés esélyét, ami előforulhat a műtét napján is, de talán valamivel gyakoribb a második-harmadik napon. Extrém ritka, de a vérzés akár egy héttel a műtétet követően is felléphet.

         Szerintem nem érdemes meggondolnia magát, ha úgy érzi, hogy nagyon fél magától a műtéttől, akkor válassza az altatásos módszert.

         

        Üdvözlettel: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-25 09:05:57; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 14:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
      • Hirdetések
      • Infografika és videó