• Fül pattogás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő !

        Lassan fél éve, hogy pattogáss, kattogást hallok a bal fülemből.

        Soha nem fáj, nem folyik, rendszeresen, minden reggel tisztítom. Hajmosás után kitörlöm, rendesen hallok mind a bal, mind a jobb fülemre. Vérnyomásom legutóbb 133 / 80 volt, pulzus 77. Nem vagyok ideges típus, ráadásul 2 hete szabadságon vagyok, így még a minimális stressz sem ér.

        A furcsa,hogy csak és kizárólag magasabb hangok megszólalásakor pattog. Ezt már megfigyeltem. Pl. ha reggel megyek mosakodni, kinyitom a vizet, és ahogy a víz a csészéhez csapódik, egyből pattogni kezd. Vagy ha egy kéziszerszám kicsit hangosabb akkor is. De ha egy reklámzacskót összegyűrök akkor is.               Amíg tart a zaj addig pattog. De előfordult már, hogy ha rögtön újra hallom ugyan azt a zajt, akkor csak párta kattan.                                                                                            

        Gyanakszom egy nyári koncertre, ahol közel álltam egy hangfalhoz. Talán ott érhetett valami. De egy fél éve volt (nemtudom számít-e) és rendesen hallok mindkét fülemre. Igazából megszoktam már, nem zavar, csak nem tudom mi ez. Illetve azt nem tudom, hogy romlik-e a hallásom ha nem szűnik meg a pattogás.

        Van valami tipp, módszer amivel meg lehet szűntetni? Vagy mindenképp vizsgálat szükséges?

        Válaszukat előre is köszönöm,                                                                         Üdvözlettel,                                                                                                                        Hunyadi Attila

         

        WEBBeteg szakértő válasza a fülkattogás témában

        Kedves Kérdező!

         Nincs olyan tipp vagy módszer, amivel javasolhatnám, hogy panaszait (látatlanban) kezelje. Fontosnak tartom, hogy mindenképp történjék szakszerű fülészeti szakvizsgálata és hallásvizsgálata. Ez utóbbi két részből kellene hogy álljon: a hallásküszöb vizsgálatából és a beszédértés vizsgálatából. Bizonyos esetekben ugyanis minden lelet negatív, kivéve ez utolsót.

         A rendellenes hangélmény (amely valójában nem igazi fülzúgás) eredhet a középfülből, vagy a belső fülből. Előbbi esetben a dobüreg (a középfül ürege, a dobhártya mögötti kis tér) nyomásszabályozó rendszere nem működik jól, ilyenkor sokszor folyadék van a dobüregben, amelyet orvosa a vizsgálat során láthat is. Ekkor gyakori panasz a buborékok hallása a középfülben, elsősorban orrfúvás alkalmával. Ennek kezelése elsősorban gyógyszeres, de a fül huzattól és széltől való óvása mindenképp javasolt.

         A belső fülből eredő rendellenes hangélmény lehet kettőzött vagy torzult hangok hallása, vagy bizonyos frekvenciákon kellemetlenül felerősödött hallásélmény (orvosi néven diplacusis, dystorsio és hyperacusis). Erről a betegségcsoportról az irodalomban sajnos igen kevés adat áll rendelkezésre. A panaszok oka lehet a belsőfül folyadékterét ért ütés, vagy erőteljes zajhatás (mint a koncert is, amiről ír), hátterében a belsőfül finom membránszerkezetének sérülései, vagy a közép- és belsőfül határán elhelyezkedő kerek vagy ovális ablakok sérülése (ilyenkor műtét is javasolt lehet).

          Dr. Lengyel Csongor

        fül-orr-gégész

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-22 22:40:19; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 15:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: