• Tubus kiesése a fülből

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A kislányom betöltött 5 éves.Állandó savós középfülgyulladásunk volt.2 éve eltávolították az orrmanduláit,de nem segített rajta.Azóta  is fent állt a probléma.A műtét folyamán felszúrták a fülét.Még utánna 3-szor megrepedt a dobhártyája.Az orvos( aki rendszeresen kezeli),4 hete ,február 5.-én behelyezett egy tubust a jobb fülbe,mert csak azzal volt a probléma.(eddig)A hétvégén nagyon fájt a füle,a hallása nagyon megromlott,és a bal füle is elkezdett fájni.A jobb füle váladékozott,átlátszó váladék volt.Elmentünk vissza az orvosunkhoz aki megállapította,hogy a tubus 4 hét után már nincs a fülébe.Valószínű,hogy a hétvégén a nagy fájdalomnál "hagytuk el".Több kérdésem is lenne:normális dolog az,hogy 4 hét után kilöki  a kislányom szervezete a tubust?Hibázott az orvos ebben?Csak kifele tud csúszni a tubus?Ezek után milyen megoldások vannak még a fülére,mert a probléma még fennt áll.Köszönöm előre is a válaszát:Zsuzsanna

        WEBBeteg szakértő válasza a középfülgyulladás, tubus témában

        Tisztelt Zsuzsanna!

        A savós középfülgyulladás tubussal való kezelése esetén a kiújulásra az esetek kb. 30%-ban lehet számítani. Sajnos a kezelés ilyenkor hosszadalmas, nehéz, többszöri tubusbeültetést igényelhet. A tubus, ha helyesen lett behelyezve, csak kifelé lökődhet a dobhártyából, annak felépítése miatt.

        A tubus általában 4-8 hónap alatt lökődik ki. De ettől jelentős eltérések lehetnek. Az nők esetében a dobhártyán végbemenő gyulladásos változások okozhatták, hogy a tubus hamarabb lökődött ki. Ha az orvos hibásan helyezi be a tubust, annak már a műtét során van jele, a tubus kimozdul. A műtét során azonban a tubus helyzetét és azt, hogy vezet-e ellenőrzi az orvos.

        Kislánya esetében is a gyógyulás feltétele a jól működő fülkürt. Abban az esetben, ha az orrmandula műtéti eltávolításával a fülkürtműködés nem állt helyre, a dobüreg légtartósságát biztostani kell, tehát ha a problma továbbra is fennáll, a tubus ismételt behelyezése jelenti megoldást.

        Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-06 20:29:39; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 12:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: