• Orrsövény ferdülés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Az én problémán egy évvel ezelőtt kezdődött. Akkor egy vírusos megfázáson estem keresztül, ami kb. 2 hónapig elhúzódott, és állandó jelleggel használtam orrcseppet. Azóta sajnos állandóan orrcseppeken élek, mert anélkül egyáltalán nem kapnék levegőt. Nemrég felkerestem egy fül-orr-gégész orvost, aki megállapította, hogy jobbra deviáló orrsövény ferdülésem van, majd elküldötte gy CT vizsgálatra is. A CT enyhe orrsövény ferdülést írt le, de az orvos a nasalis endoscopia után azt mondta, hogy erősen jobbra deviál. Sajnos a CT képet ide nem tudom csatolni, bár szerettem volna kikérni ebben is a véleményét. Műtétet javasolt, bár én nem nagyon szeretném, mert a korral egyenes arányban nő a műtét rizikója is, ráadásul mitralis prolapsusom is van. De hogy ne legyen egyszerű az egész, egy ideje a bal fülemben néha pattogó szerű érzésem van, és hallom a szívdobogásom. Az orrdugulásos problémám már évekkel ezelőtt is megvolt, de csak este éreztem, és nem volt különösebb bajom vele. Az allergia tesztjeim mindig negatívak. Jelenleg Avamys orrspray-t használok Nasivin orrspray-vel kombinálva, de volt hogy Nasonex orrspray-t javasoltak. Mindkettőtől véres csíkok jelentek meg orrfújáskor. Szeretném Doktor Úr tanácsát kérni ez ügyben. Megpróbálok pár CT képet mellékelni, és egyben kikérni az Ön véleményét. http://kepfeltoltes.hu/view/090302/118763998519_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/090302/2716454220_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/090302/83901800521_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/090302/36070288822_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/090302/38500250725_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Üdvözlettel: A. Éva

        WEBBeteg szakértő válasza a orrsövényferdülés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az orrsövényferdülés CT-felvételen ábrázolódik, de mértéke nasal-endoscopiával állapítható meg igazán. A CT-felvételen inkább az orrüregi-,és orrmelléküregi viszonyok és a nyálkakhártya állapota látszik.

        A műtét kockázata, és az altatás kockázata feltétlenül az életkor függvénye, de a műtét helyi érzéstelenítésben is végezhető, így a kockázat jelentősen csökken.

        Azonban a panaszait szerintem nem az orrsövényferdülés, mint a tartós orrcsepphasználat okozza.

        Ez az, ami a műtét kockázatát is jelenti. Az orrcseppek tartós, nagy dózisú használata miatt a nyálkahártya erei, szerkezete, működése jelentősen károsodott. Az orrsövényműtét jó gyógyulásának pedig feltétele az orrnyálkahrtya ép volta.

        Panaszai megoldását is az jelentené, ha először az orrcseppről szokna le. Ez azonban, ha ilyen mértkű, valószínűleg csak orvosi segítséggel sikerülhet, szükség esetén gyógyszeres kezeléssel együtt.

         Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-06 20:15:16; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 06:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: