• Hallás-csökkenés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! A bal fülemre már egy ideje a magasabb frekvenciájú hangtartományokban halláscsökkenést tapasztaltam ezért elmentem a háziorvosomhoz ahol egy alapos fülmosás után sem állt be javulás. Ezt követően rövid időn belül felkerestem egy szakorvost. Az ottani vizsgálatok is kimutatták, hogy a magasabb hangtartományokban a hallásom nem megfelelő. Néhány vizsgálatot követően az orvos egy készüléket vett elő. Sajnos nem ismerem ezt a berendezést név szerint, így csak körülbelül tudom leírni, hogy mi is lehetett az. Egy nagyjából 5cm X 10cm-eres téglelap formájú fehér dobozka volt ami elfér a kézben. Ennek a valmainek a végén volt egy kis "rúd" vagy "cső" aminek a csúcsa gumírozott volt. A gumírozott részét a hallójáratom bejáratához helyezték ami alacsony frekvencián rezgett és arra kértek meg, hogy miközbe miközbe ezt a fülemhet nyomják az orromat befogva próbáljam belső nyomás által kidugítani a fülemet. Hallásjavulás viszont többszöri próbálkozás után sem jött. Majd a sokadik nekifutást követően abbahagytuk a kezelést és ezután pár perc elteltével arra kértek meg, hogy fáradjak át egy papírt aláírni a szomszédos helyiségbe. Azt követően, hogy felálltam a székről rá egy percre éreztem, hogy valami belül kipattan a fülemben és azután kristály tisztán hallotam mindent a bal fülemmel is. Majd nagyon hamar kb 30 másodperc és visszaált az előző állapot. Nem tudom mi annak a berendezésnek a neve amit az imént körvonalaztam de nagyon szeretném meggtudni és azt, hogy mi lehet a problémám. A tartós javulás érdekében azt is szeretném megtudni, hogy mit kéne tennem. Maga a jelenség meglehetősen zavaró mivel rendkívül jó hallásal rendelkeztem azelőtt és a jobb fülemre most is kivállóan hallok de viszont a térérzetet -ha úgy tetszik a térhangzást- nagyban rontja az, hogy a bal fülemre ilyen rosszul hallok. A választ előre is köszönöm! Szita károly

        WEBBeteg szakértő válasza a halláscsökkenés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Leírsa alapján Tympanométerrel vizsgálták meg önt, és tympanometrián kívül a fülkürtfunkció speciláis vizsglatára is sor került.

        Amit kipattanni érzett a fülében, az a fülkürt megnyílása. A kattanás után a dobűri nyomás kiegyenlítődik, a hallás javul.

        Amit tehet a tartós javulás érdekében:

        Orrfújást követően mindkét orrfelébe orrcseppet cseppent a következő módon: Hátraszegett, kissé oldalra billentett fejjel (arra az oldalra billentve, amelyik orrfelébe cseppent) 1 csepp orrcseppet cseppent, majd amikor érzi, hogy kezd hátracsorogni előrehajtja a fejét. Ideális esetben a fülkürtszájadék környékére jut a szer. Mindkét oldalra cseppent, majd vár kb. 5 percet. Ezután befogott orral fújni próbál, mint a vizsgálat során, megpróbálja a kattanó hangot elérni.
        Ezt naponta 2-3 alkalommal ismételje 5 napig.
        Az orrcseppet ne használja 5 napnál hosszabb ideig! Ne alkalmazza naponta 3-nál többször!
        Ha ez nem sikerül orrgarat áttekintése javasolt.
        Fül-orr-gégész végezhet még Poltzer-féle légátfúvást, ezzel is a fülkürtöt igyekeznek megnyitni. Én azt gyakran is sikerrel alkalmazom.
        Van akinél felsőléguti hurut után ez a panasz rendszeresen visszatér, s hetek alatt rendezdik.

        Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna
         

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-06 20:23:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 12:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: