• Orrnyálkahártya-gyulladás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő,sorstársaimhoz hasonlóan én is az orr-,illetve annak elégtelen müködése miatt fordulok tanácsért.Több orvosnál járva más és más diagnozist állítottak:-orrnyálkahártya gyulladás

                     -orrnyálkahártya kiszáradás

                     -illetve orrsövény ferdülés

        Sajnos nagyon régóta szenvedek(álmatlan éjszakák)emiatt,és egyre gyakrabban már nappal sem kapok levegőt az orromon.Tyzin orrcsepp ami használt(utólag tudom hogy hosszútávon nem tesz jót,egyébként már nem forgalmazzák),és félek az orrsővény-mütéttől(is).Tartozom azzal elmondani hogy (tűzoltó)munkám során sajnos sokszor ki vagyok téve különböző hő-,füst-,és gázok akaratlanul is,a beszívására.Tehát utolsó lehetöségként,a mütét elött szeretnék más gyógymódokkal is probálkozni,de elöször is jó lenne tudnom ,valójában mi is a problémám.

        Tisztelettel várom szíves válaszát és jó tanácsát:

                                                 Bartis Richárd

        WEBBeteg szakértő válasza a orrnyálkahártya gyulladás témában

         Tisztelt Bartis Richárd!

        A munkája során belélegzett irritatív gázok, gőzök és a magas hőmérsékletű, száraz levegő, káros kémiai anyagok hatására a légutak, így az orrnyálkahártyája is károsodik. Idült gyulladás alakulhat ki. Ennek fő tünetei: szárazság, égő, kaparó érzés, köhögési rohamok, orrdugulás, esetleg horkolás.

        Az eddigi diagnózisai tehát nem egymást kizáróak, hanem egymást kiegészítők. Orrnyálkahártya gyulladása van, de ez együtt jár annak kiszáradásával is, ezeket a krónikus inhalációs trauma okozza. Ezektől függetlenül orrsövényferdülése van.

         Az orrsövényferdülését műtétileg lehet kezelni, ez enyhíthet panaszain.

        A munkája miatt a gázoknak, gőzöknek ki van téve. Amit mégis tehet:

        Remélem, nem dohányzik!
        A belélegzett levegő párásítása (pl. lakásában, szobájában párásítok használata)
        Ha szükséges kiszáradás ellen különböző orrkenőcsök, olajos cseppek használatát javasolnám. (Pl. Coldastop orrcsepp.)
         Az orrcseppek tartós használatát nem ajánlom, mert ronthatnak a meglévő panaszán.
        Rendszeres gégészeti kontroll (az alsóbb légutak, gége rendszeres ellenőrzése miatt is!)

        Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-27 11:52:01; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 10:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: