• Mandulaműtét és orrsövény műtét egyszerre?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

         

        Tisztelt Dr  Úr/Nő

         

        31 éves férfi vagyok,és a panaszom az hogy  4-5 hónapja egy csúnya léguti megbetegedés után bedugult a jobb fülem,ami azóta nem dugult ki.Több orvosnál jártam de nem igazán foglalkoztak velem,orrsprayt felírtak é s kész.

        Most egy alaposabb kivizsgáláson esem át mivel már szédülök és émelygek is folyamatosan.

        Úgy néz ki hogy az orrmandulám a ludas mivel elzárja a füllkürt szájadékát és és nem nyit a fülkürt,olyan érzés mintha váladék is megrekedt volna.

        Viszont mivel van egy orrsövényferdülésem is az orvos azt mondta egyszerre nem szokták megmüteni a kettőt,de altatásban meglehet.

        Kissé tartok ettől mert nem tudom hogy a szervezetem hogy reagál majd,és lehet elég lenne egyelőre a mandulaműtét,és később az orrsövény.

        Mi a véleménye önnek,vannak e ennek komplikációi,ha kettőt megcsinálják egyszerre?

        Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a orrsövényferdülés, mandulaműtét témában

        Tisztelt Kérdező!

        31 éves korban nem szokott az orrmandula panaszokat okozni. Légúti hurutos megbetegedések után gyakran fordul elő a fülkürt működészavara, mely füldugulás érzést, halláscsökkenést, enyhe fülfájást, középfülgyulladást okozhat. A fülkürtműködés gyakran a hurutos megbetegedés gyógyulása után hetekkel rendeződik.

        A kezelés először konzervatívan orrcseppekkel, orrspray-vel történik.

        Az életkora miatt, ha a panasz továbbra is fennáll, az orrgarat áttekintése javasolt. Ez egy endoscopos beavatkozást jelent.  Ennek eredményétől függően döntenek a további kezelésről. (de 31 évesen nem jellemző működő, kiterjedt orrmandulaszövet jelenléte. De ha szövetpluszt találnak az orrgaratban (orrmandula vagy egyéb), azt el kell onnan távolítani.)

        Ha nincs kóros szövetplussz az orrgaratban a fülkürt átfúvása ( Politzer-féle eljárás) is szóba jöhet. Én ezt mindenféle műtét előtt meg szoktam kísérelni. 

        Az orrsövényferdülés műtéti megoldása sokat segíthet. A nagyfokú orrsövényferdülés önmagában is fenntarthatja ezt az állapotot. Mint minden műtéti beavatkozásnak ennek is van kockázata. Ha a fül-orr-gégész orrmandulaműtétet is akar végezni, együtt is megműthető, ez nem jelent plussz kockázatot.

        Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna



        Kérdés: 2009-02-27 11:49:00; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 08:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: