• Arcüreggyulladás utáni orrdugulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

        Édesanyámnak tavaly arcüreggyulladást diagnosztizáltak, felszúrták kétszer az arcát, kapott háromszor antibiotikumot és mindezek ellenére 4 hónapig el volt dugulva az orra. Jelenleg is ebben a betegségben szenved, nemtudja kifújni az orrát, hiába használ orrcseppet nem segít, a homloka feszít neki és az arcürege is. Olyan mintha náthás lenne, de semmi más tünete nincs csak ez a kínzó orrdugulás. Tavaly még az ízérzékelése is elment. Érzi hogy ott van az orrába valami de nem tudja kifújni. Mikor sikerül neki akkor nagyon sűrű, gumiszerű sötétzöld váladék jön belőel. A bal orrlyukán semmi levegő nem jön annyira el van dugulva, és már mindent kipróbált semmi nem használt, még ct-t is csináltatott, de a fül-orr-gégész szerint semmi rendellenesség nincs. Kérem segítsen, adjon tanácsot,  mi lehet a baja az anyukámnak. Nagyon aggódunk miatta, és sürgősen segítség kéne neki.

        Előre is köszönöm válaszát.

        Üdvözlettel? Barbi

        WEBBeteg szakértő válasza a arcüreggyulladás témában

        Kedves Barbara!

         Ha az orrdugulást a nyálkahártya megvastagodása okozza, természetesen nem tudja édesanyja kifújni az orrát, így nem tud megkönnyebbülni sem. A tartós orrdugulás következménye a melléküregek gyulladása, mely miatt az arc, homlok tájékán feszítő fájdalom jelentkezik. Belőlük sűrű, színes, gyakran bűzös váladék ürül.

         Ha a fül-orr-gégészeti vizsgálat és a CT kóros nyálkahártya szaporulatot sem a melléküregekben, sem az orrjáratokban nem talált, akkor az orrpolyp, orrsövényferdülés, orrkagylók duzzanata, idegentest, kóros szövet- vagy nyálkahártya szaporulat nem fordul elő.

        A krónikus arcüreggyulladás szintén ábrázolódik az arckoponya röntgenen és CT-n.

        Mi okozhat még tartós orrlégzési nehezítettséget (mely végül az orrmelléküregek gyulladását okozhatja)?

         Nem allergiás az édesanyja?
        Az allergiás rhinitis okozhat tartós orrdugulást, a hosszan fennálló orlégzési nehezítettség pedig az orrmelléküregek szellőzését gátolva azok gyulladásához vezet.

        Azonban az orrváladékozás hiánya miatt ez kevéssé valószínű.

         Mennyi ideje használ az édesanyja orrcseppeket?
        A rendszeres orrcsepphasználat kórós változásokat idéz elő az orrnyálkahártyában, melynek következménye annak tartós duzzanata, mely a további orrcseppes kezelésre nem/alig reagál.

        Ha az édesanyja hónapokig használt különböző orrcseppeket a tünetek javulása csak e szerek elhagyásával várható, de sokszor a szerek elhagyása nehéz, és gyakran önmagában nem  is elegendő, akkor gyógyszeres (nem orrcsepp, és nem azonos hatóanyag tartalmú nyálkahártyaduzzanat csökkentők!) kezelés szükséges, de ekkor is elengedhetetlen az orrcseppek elhagyása.

         Milyen gyógyszereket szed az édesanyja?
        Az előbbi betegséghez nem csak orrcseppek tartós használata vezethet, hanem egyéb, az orrnyálkahártyára mellékhatásként ható szerek is. Ez esetben a kezelés az adott gyógyszer elhgyása, és szükség esetén gyógyszeres kezelés.

        Szóba jön még az úgynevezett vasomotor rhinitis.
        Ez viszonylag ritka betegség, ilyenkor általában váltakozva dugul el a két orrfél. Jellegzetes orrváladékozás kíséri.

         

         Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

         



        Kérdés: 2009-02-13 14:11:56; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 13:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: