• Nyaki nyirok érzékenység.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

         Kb 2 éve egy sulyos megfázás után a nyaki nyirokcsomok érzékenysége megmaradt. Sajnos a jobb oldalon ez néha napokig fáj majd csőkken és ujbol visszatér.Rendszeresen vizsgáltatom fűl-orr gégészeten, sőt tőbb orvosnál is jártam, de nincs gyogyulás. Rendszerint megvizsgálnak majd vérvizsgálatot csináltatnak/rendben/ és megnézették ultrahanggal /jobb oldali kis nagyobbodás ami gyulladás utáni állapotnak mondhato nem aktiv/ a gégész sem mond rosszat legfeljebb hogy a jobb mandulagyőknél kicsit piros. A mandulám 30 éve vették ki.Voltam fogászati gocvizsgálaton, most meg bőrgyogyászhoz kell mennem mert sok-sok anyajegy van rajtam. Kezelt reumatologus /lézer, elektromos kezelések / de ez nem befolyásolta a fájdalmamat semmilyen irányba. Megjegyezni kivánom hogy a családban gégészeti rákos betegségek voltak. Nem iszom és nem is dohányoztam soha.Láz, fogyás, egyéb tűnet nincs.TŐBB UH VIZSGÁLATON IS A CSOMOKAT REAKTIVNAK VÉLTÉK.

        WEBBeteg szakértő válasza a nyirokcsomógyulladás témában

        Tisztelt Kérdező!

         Nemspecifikus nyirokcsomógyulladás, reaktív nyirokcsomó kísérhet különböző gyulladásos folyamatokat. A primer gyulladás hatékony kezelésével, gyógyulásával a nyirokcsomógyulladás is gyógyul. Előfordulhat, hogy a nyirokcsomó tömöttsége, megnagyobbodása tartósan fennáll. A fájdalom, és egyéb gyulladásos jelek megmaradása, visszatérése nem része ennek a kórképnek.

        Tartósan fennálló tünetek esetén a legfontosabb az elsődleges, a nyirokcsomó megnagyobbodást fenntartó gyulladásos folyamat azonosítása (fül-orr-gégészeti területek, fog, íny, fejbőr). Amint említi az Ön esetében itt kórosat nem találtak. Labor vizsgálatokkal az egyéb specifikus gyulladások egy részét is kizárták. Ebben az esetben, ha a daganatos folyamatokat kizárták (mint az Ön esetében is), biopszia jön szóba a nyirokcsomóban zajló gyulladásos folyamat tisztázása érdekében.

        Az UH-vizsgálatok reaktívnak írják e nyirokcsomókat, azonban a családi kórtörténetre tekintettel, a gyógyulás után is javasolt a rendszeres fül-orr-gégészeti kontroll.

        Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-13 14:08:57; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 12:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: