• Orrnyereg fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kérdezni szeretném,hogy férjem orrnyergi duzzanatát illetve fájdalmát mivel enyhíthetnénk?!

        Szemei között az orrnyerge duzzadt,érintésre fájdalmat érez.Fül-orr-gégész szerint orrsövény ferdülése van,illetve plasztikai sebész által korrigálható volna az orr. Levegő vételkor szuszog--de mégsem akadályozza a levegő vételt.Viszont ha ránézünk,feltűnően dagadt--zavaró.Nem történt törés,ütés,de látszik hogy az orr görbe.Ha kézzel a csontot megérintjük,fájdalmat érez.Szemüveg viselése kimondottan fájdalmas...

        Segítségét szeretném kérni hogy hová forduljunk.

        Köszönöm előre is a válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a orrsövényferdülés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az Ön által leírt panaszok hátterében leginkább az orr alaki rendellenessége állhat. Mint említi, férje szemüveget visel, mely a nem szimmetrikus orrháton nem egyenletesen felsimulva úgymond „törheti” az orrát. Ez az állandó fizikai igénybevétel okozhatja a panaszait. A megoldás lehet más típusú szemüvegkeret, mely jobban felfekszik az orrhátra. Vagy az orrhát korrigálása, ha a deformitás olyan mértékű. Ez műtéti kezelést jelent. Plasztikai beavatkozás. Általában „belső” feltárásból, azaz a bőrön nem keletkezik vágás, metszés, heg. Nincs látható nyoma. A műtéti kezelés szükségességéről fül-orr-gégész szakorvos, orr műtétekben jártas plasztikai sebész dönt. Ha a deformitás nem csak esztétikailag, hanem funkcionálisan is zavaró, a műtét javasolt. Egyéb esetben a beteg kérésére elvégezhető (ez azonban általában térítésköteles).

        A férje panaszai nagy valószínűleg nem az orrsövényferdülésével függenek össze, ugyanis a nagyfokú orrsövényferdülés esetén a jellemző panasz a gátolt orrlégzés, illetve ennek következményei (horkolás, melléküregek gyulladásai, gyakori felsőléguti hurutok, középfül betegségei, stb.)

        A kérdés megválaszolásához jó lenne tudni, hogy az orrhát, orrnyereg bőrén látható-e bármilyen elváltozás: duzzanat, bőrpír, bármi egyéb. A panaszok alapján ugyanis felmerül az orr bőrének gyulladásos megbetegedése is. Ez esetben is fül-orr-gégészeti vizsgálat javasolt.

        Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-22 20:01:36; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 08:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: