• Arctörés utáni fájdalom kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő! Esés következtében a következő eredményt hozta ki a CT: "A bal oldali arcus zygomaticuson jól álló darabos törés van. A bal sinus maxillaris laterális falán kicsi, néhány mm-es lépcsőképződéssel járó darabos törés van. A sinus maxillaris elülső falán darabos törés látszik. Egy kitört darab minimálisan elmozdult." Felső ajkam fele, illetve az arcom egy része duzzadt, az orrom alatt égető fájdalmas érzést érzek. Felső ajkam bizonyos ponton nem érzem, és a bal sérült arcomban mintha száz idegszál szúrkálna, égne. 3 doboz Dalacin C-t elszedtem, sajnos a tünetek nem javultak, sőt, egyre nagyobb a fájdalmam. Más terápiát nem javasoltak, ezek után nem tudom, hogy helyre fog-e jönni még az arcom és ezt az eddig szűnni nem akaró fájdalmat mivel lehetne leghatásosabban kezelni? (fájdalomcsillapítók ugyanis nem használnak, pl.: Kataflán)

        WEBBeteg szakértő válasza a arccsonttörés témában

        Kedves Kérdező!

        Az V. számú agyideg, a háromosztatú ideg (orvosi néven nervus trigeminus) ennek középső ága (V/2) érzően beidegzi arcunk középső részét, a felső ajkaktól az alsó szemhéjig. Az ideg lefutása során az arcüreg elülső falán hatol keresztül. Arccsont-sérülés vagy törés esetén előfordul, hogy az ideg az ütés vagy a csontok megváltozott helyzete miatt sérül, esetleg részben vagy egészben elnyíródik, vagy tartós nyomás alatt van. Ilyenkor célszerű elgondolkodni a műtéten, hiszen a csont nyomása alatt lévő ideget jobb minél előbb felszabadítani. A CT vizsgálat lelete nagyon hasznos segítség a radiológusnak és a fül-orr-gégésznek (esetleg maxillo-facialis szájsebésznek) a műtéti javaslat eldöntésében.
        Amennyiben orvosa nem javasolta a műtétet, biztosan számításba vette a fenti leletet. Az idegi panaszok gyorsabb enyhülése érdekében B-vitamin (elsősorban B1 vitamin) szedését javasolnám és a huzathatás lehetőség szerinti kerülését.

        Üdvözlettel:

        Dr. Lengyel Csongor
        fül-orr-gégész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-25 10:58:40; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 12:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: