• Zajártalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr úr! Az lenne a kérdésem,hogy pár napja voltam egy dicsoban ott eléggé nagy hangerővel bombázták a fiatalokat! Én kb 1 órát birtam ki és muszály volt elhagynom a helységet. Mikor jint voltam azt tapasztaltam,hogy zúg sípol a fülem! Ez 4 napja volt azóta már csak teljes csenben,vagy ha erősen befogom a jobb fülemet hallok egy ngyon halk (morze jellegű) sipolást,, a minden napi életben,munkában nem zavar mert nem hallom,voltam vele orvosnál is aki biobil forte-kapszulát irt fel. És egy hét múlva kell jelentkeznem! Az lenne a kérdésem,hogy van e esély arra hogy ez a nagyon pici sípolás is elmúljon,vagy ezzel együtt kell éljek? 30 éves vagyok.és most voltam utoljára szórakozó helyen! ez elégg intő példa volt nekem!számüzöm az életem ből a hangos zenét stb.. Annak idején mikor még 20-év körül jártam sokat jártam szórakozó helyekre de nem tapasztaltam iylen jellegű problémát,, mindeki azt mondja elszoktam tőle és ezért hatott a fülemre igy,,, de én ezt nem hiszem..

        WEBBeteg szakértő válasza a zajártalom témában

        Kedves Kérdező!

        Képzelje, ez a kínos zúgás állítólag a hazai lakosság három-öt százalékát érinti! (És még csak nem is járt mindenki diszkóban).

        Egyes szerzők szerint egy átmulatott zajos éjszaka után a panasszal nem rendelkező fiatalok esetében is 3-4 napon belül múló belsőfüli károsodás jeleit lehetett kimutatni (otoakusztikus emisszió nevű vizsgálattal).

        Amit most Ön tehet:

        1. Menjen el egy audiológiai kivizsgálásra (fül-orr-gégészetre). Előtte gondolja át, hogy történt-e Önnel korábban valamilyen fejet érő trauma, elsősorban ütés, vagy ütközés, esetleg vízbe merülés vagy ugrás alkalmával.

        2. Kerülje a zajt!

        3. Lehetőség szerint pihenjen!

        4. Nem fogyasszon alkoholt és ne szedjen halláskárosító (ototoxikus) gyógyszert (aszpirin, kinin, egyes vízhajtók, nehézfémek, egyes antibiotikumok)!.

        5. Étrendi kiegészítők közül elsősorban a C-, az E- és a B-vitaminok, a kalcium, a kálium, a magnézium és az esszenciális zsírsavak fogyasztását javaslom.

        6. Zsírszegény diéta – a zsírok és a koleszterin bevitelének csökkentésével – szintén javít a belső fül keringésén. Az orvosa által javasolt gingko biloba az agyi keringés serkentése által hat, ezért a belőle előállított készítmények szedése szintén hasznos.

        Üdvözlettel:

        Dr. Lengyel Csongor

        fül-orr-gégész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-26 10:39:13; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 13:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: