• Beszáradt fülzsír

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kétéves kislányomnak először 7 hónapos korában kellett eltávolítani a beszáradt fülzsírt a füleiből. Azóta főleg a téli időszakban havonta vagyunk a fül-orr-gégészetek látogatói egy alapos fültisztításra. Több alkalommal a tisztítás során külső hallójárat gyulladást állapítottak meg, amit általában Garasone fülcseppel kellett kezelni. Az elmúlt hónapban azonban egy tisztítás után középfülgyulladást állapítottak meg az egyik, majd pár hét múlva a másik fülében. Arra a kérdésemre, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy ne száradjon bele a fülzsírt, elég ellentmondó tanácsokat kaptam a fül-orr-gégészektől. Csöppentsünk parafinolajat naponta, két-három naponta, hetente. Ne csöppentsük, csak parafinos vattával "tunkoljunk" a fülébe. Ne csöppentsünk, hanem használjunk Audisprayt. Most már fogalmam sincs, hogy mit tegyünk, hogy elkerüljük ezt az állandó tisztítás. Az egyik doktornő felvetette annak lehetőségét is (mivel csecsemőkorában atópiás dermatitise volt a lányomnak), hogy lehet, hogy a füle belseje is ekcémás. Kíváncsi lennék az ön tanácsára is, hogy mivel kerülhetjük el (vagy legalább csökkenthetjük le a számát) a fül-orr-gégész általi tisztításnak. Van arra remény, hogy ezt "kinövi" a kislányom???? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a fülzsír témában

        Kedves Kérdező!

        A fülzsír a hallójárat középső harmadát bélelő hámsejtek által termelt váladék, amelynek fontos szerepe van a hallójárat öntisztulásában, a megfelelő pH beállításában. A dobhártya és a hallójárat levált hámsejtjei ideális esetben dobhártyától kifelé szállítódnak. A fültisztító pálcikák használata ezt a folyamatot gátolja meg, a lehámlott hámsejteket egészen a belső harmadig tolva elősegíti a fülzsír felszaporodását, a dobhártyára tapadását. A fültisztító pálcika használata az igen vékony hallójárati hámon apró sérüléseket okoz, amely fertőzések forrása lehet. A hallójáratot teljesen elzáró fülzsír halláscsökkenést okoz - ez csak fokozódik, ha a hallójáratba víz kerül, mivel a fülzsír víz hatására némileg duzzad is.

        Tehát a legfontosabb információ az, hogy lehetőleg kerüljük a fültisztító pálcák használatát, mivel ezzel csak beljebb toljuk a fülzsírt. A hallójárat külső részének tisztítása céljából azt javaslom, hogy langyos szappanos vízzel végzett fülmosást alkalmazzon, vagy finoman nedvesített ujját vagy a törölköző sarkát használja.

        Amennyiben a fülzsír nem látható (a hallójárat bemenettől 1 cm-nél mélyebben található) a hallójárat - különösen nyaralás, vagy repülővel való utazás esetén aktuális - tisztítását bízza szakemberre!
         
        Az Audispray jó készítmény, a paraffinolaj szintén képes lehet meglazítani a bennrekedt zsírt. Azonban ha ismerten szűk a kislány hallójárata, akkor nem javaslom ezek alkalmazását (tisztítsa szakember).
         
        Később kislánya külső hallójárata még növekedni, szélesedni fog - ezzel a hallójárat tisztítása is egyszerűbbé válik majd.

        Üdvözlettel:
        Dr. Lengyel Csongor
        fül-orr-gégész

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-05 13:08:19; Megválaszolva: 2011. augusztus 12., 15:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: