• Fehér foltok a mandulán - Mi okozza?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        41 éves férjem manduláján (csak ott) fehér foltok jelentek meg néhány napos lázat követően. Curam kúra nem segített. valószínűleg nem streptococcus-mondta a háziorvos, mivel az egész család penicillin származékokat szedett, de senki nem gyógyult tőle (rajtunk, többieken nincsenek fehér foltok). Ezek után végigcsinált egy Klacid kúrát, hatás semmi. A Klacid közben került gégészhez, aki gombára gyanakodott, kapott Kliont, és szedje tovább a Klacidot. 2 nap elteltével megállapította, hogy szépen javul, elég a Klacidból, mert az nem csinált semmit, látszik, hogy gomba. Közben saját magát győzködte, hogy ez szerinte akkor sem tüsző. Maradt tehát a Klion, és hozzá jött még Bioparox spray. Eltelt 4 nap, a foltok sokasodtak. A gégész és vele az intézmény is kivett 2 hét szabadságot, majd akkor kell visszamenni. A torok nem piros, kissé fáj, a mandulák nincsenek feldagadva. Köhögés mellé még a szokásos nyári allergia társul. Okozhat más betegség nagyon hasonló foltokat a mandulán a tüszős mandulagyulladáson kívül? Miért nem vesznek mintát és tenyésztik ki a lehetséges kórokozókat inkább, mintsem gyógyszereznek serényen? Biztosan sokba kerül, de hány "kör" van még addig?

        WEBBeteg szakértő válasza a mandula témában

        A mandulák felszínén mélyedések lehetnek (kripták), néha olyan mélyek, hogy beleszorulhatnak ételdarabok és ott megkeményednek, kalcifikálódnak. Bakteriális lebomlás kapcsán pedig rossz szájszagot okozhatnak. A folyamatos irritáció a mandulák gyulladását, fájdalmát válthatja ki. A fehér foltok maguk a megkeményedett törmelékek lehetnek, a nyálkahártyáról leváló hámsejtekkel. Időnként leesnek a foltok, de újra termelődhetnek. A fül-orr-gégészek a tonsilla mélyedéseiben ülő törmelék jelenlétéről úgy győződnek meg, hogy rányomnak a mandulára, ilyenkor kipréselődnek, ürülnek ezek a törmelékek.
        Az, hogy közben milyen fertőzés zajlik a mandulán, lényegében ettől független, bár az irritáció esendővé teszi mindenféle hatásra. Azonban jelen esetben a fehér foltok valószínűleg nem köthetők egy adott fertőzéshez, illetve egyáltalán fertőzéshez sem.
        Jó lett volna igazolni egy torokváladék mintavétellel, hogy van-e egyáltalán bakteriális vagy gombafertőzés, mindenekelőtt a Streptococcus pyogenes jelenlétét kizárni, mert azt kezelni kell. A Klion nem gombaölő szer, anaerob (légmentes helyen szaporodó) baktériumok ellen hatásos antibiotikum.
        Előfordulhat, hogy a probléma egyetlen megoldása a mandula kivétele, különösen visszatérő gyulladásos tünetek esetén.
        Amit tehetnek: magasabb szintű fül-orr-gégészeti ellátóhelyen (megyei kórház, klinika) újra értékeltetik a dolgokat a hiányzó vizsgálatok elvégzésével.
        Addig is mindenféle próbálkozás az antibiotikumokkal szükségtelen és káros.

          Dr. Gócs Viktor infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-12 09:47:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 11:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: