• Orrsövényferdülés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktornő! Még gyermekkoromban kivették az orrmandulámat, mert nagyon szuszogtam. Akkor a probléma megoldódott, viszont serdülőkoromban ismét előjött a szuszogás, nehezen kapok az orromon levegőt annak ellenére, hogy nem vagyok se náthás, se allergiás. Lehet, hogy orrsövényferdülésem van?

        WEBBeteg szakértő válasza a orrsövényferdülés témában

        Kedves Beteg!
         
        Bizony a gátolt orrlégzés nem csak gyermekkorban okozhat problémát. Az orrgaratban lévő orrmandula túltengése a leggyakoribb a gyermekkori okok között. Ilyenkor - mint az Ön esetében - szükség esetén az orrmandula eltávolítása megoldja a problémát.
        Felnőtt korban viszont gyakrabban fordul elő az orrsövényferdülés és az orrüregben lévő polyp a rossz orrlégzés okaként. Az orrsövényünk több porcból és csontból tevődik össze. Mivel ezek a képletek folyamatosan növekednek, találkozásuknál elhajlások, kitüremkedésk léphetnek fel, amik természetesen szűkíti az orrüregben lévő adott teret, és gátolt orrlégzést okoznak.
        Az orrüregi polip a második leggyakoribb oka a felnőttkori "szuszkaságnak".Ezek vizenyős nyálkahártya kitüremkedések, melyek akár az egész orrüreget kitölthetik.
        Mind az orrsövényferdülés, mind az orrpolip megoldása a műtét. Altatásban végzett beavatkozás során az orrsövény porchártyáját leválasztjuk, majd lehetőség szerint annak megkímélésével a közte lévő elferdült porcot, csontot eltávolítjuk. Az orrpolipokat endoszkóp ellenőrzése mellett távolítjuk el.
         
        Mindenképp azt ajánlom, hogy vesse alá magát ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatnak, ha közelebb szeretne kerülni a diagnózishoz.
         
        A kérdésére felelve: Igen, lehet, hogy orrsövényferdülése van.
         
        Dr. Nedró Zoltán, fül-orr-gégész adjunktus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-02-14 23:27:21; Megválaszolva: 2011. július 27., 11:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: