• Alvási apnoé

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Súlyos alvási apnoe-t diagnosztizáltak nálam. AHI 71/h. (otthon, általam apnea link készülékkel mért) Illetve kaptam beutalót alvás laborba is, ahol AHI 42/h volt az eredmény. Minden Orvos azt mondta nekem, hogy ezen kizárólag a CPAP terápia segít, mert olyan magas az érték, hogy műtétekkel, nyelvcsap, lágyszájpad nem lehet segíteni,maximum csökkenteni. De meg sem nézték hogy mekkora a nyelvcsap, és milyen laza szövetek veszik körül. Illetve volt róla szó, csak TB rendelésen, közben én egy magánrendelőbe bejelentkeztem, ahol már nem vizsgáltak meg, csak az apnea-link gépet kaptam meg egy éjszakára, és az eredmény súlyossága miatt be lettem utalva alváslaborba. Ott sem nézték meg (de hát ott nem is az a dolguk) csak kizárólag a légzéskimaradásokat, és SAo2-t mértek. Ez alapján CPAP kezelés mellett döntöttek. Én nagyon meg voltam ijedve, és mivel nekem ezt mondák, hogy ez az egyetlen módja a nyugodt alvásnak, ezért vásároltam egy CPAP gépet. Viszont megvizsgáltam magam utólag, és úgy látom, hogy nekem nagyon nagy mértékben lelóg a nyelvcsapom, és igen szűk tud lenni a légút a laza szövetek miatt. 42 éves vagyok testsúly BMI 33,3 kg/m2. Oldalt fekve is horkolok! Ha eltávolíttatnám az uvula-t, és a laza szöveteket, valóban megmaradna a betegség? Útjába állhat a levegővételnek ezeken kívül még valami? (szájon át lélegezve alvás közben) Valóban megmaradna a légzéskihagyás ezek után is? Ha igen mitől? Hisz ezek szűkítik le a levegő útját tudomásom szerint. Tisztelettel várom, válaszát!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a apnoe témában

        Tisztelt Uram! A legmodernebb EBM adatbázisok (pl. Cochrane) az alvási apnoék kezelésére 3 alapvető módszert vizsgáltak. 1. Fogyás. C evidencia (nincs összefüggés) 2. Orr és garatműtétek (pl. Uvulopalatopharyngoplastica): B evidencia (kevés összefüggés) 3. CPAP kezelés: A evidencia (szoros összefüggés) Ezek alapján magas AHI index esetén mindenképpen a CPAP kezelés a választandó. Nyilván meg lehet próbálkozni fogyással vagy UPPP műtéttel is, de a sikert a fentiek alapján nehéz garantálni, bár klinikailag sok kedvező esetet ismerünk.


        Kérdés: 2017. október 04., 21:36; Megválaszolva: 2017. október 05., 13:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó