• PANGROL gyógyszer szétrágásából felszabaduló aktív enzimek okozta torok,mandula,garat nyálkahártya s

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 2017.május 03.-tól,05.17.-ig szedtem a Pangrol nevű gyógyszert.Kapszula lenyelése gondot okozott,ezért a benne lévő minitablettákat nem vízzel, hanem összerágott étellel nyeltem le,amiről nem értesültem csak miután megtörtént a "baj".Észrevettem, hogy 2-3 alkalommal szétroppant1-2 minitabletta a fogak között és az aktív enzimek felszabadultak a szájüregben, de ekkor már késő volt mert lenyelésre kerültek. Másnap már jelentkezett egy,a mai napon is tartó,makacs torok-mandula-garat fájdalom, amit még eddig semmivel nem sikerült eredményesen kezelnem. Orvos nem mentem mert torkom túlérzékeny a vizsgálatokra és erős, vizsgálatot megakadályozó hányingerrel válaszol. Kérdésem: Létezik-e valamilyen otthoni terápia ami meggyógyítaná, mire számíthatok,lehet-e szövödménye és ha igen mi lehetséges? Főképpen éjszaka fáj,szúr,kiszárad és zavarja pihenésemet. Kérem Doktor urat, szíveskedjen segítségemre lenni válaszával. Üdvözlettel és köszönettel: Sólyom Éva.

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a torokfájás témában

        Tisztelt Asszonyom! A Pangrol gyomorsaválló kemény kapszulában lévő hasnyálmirigy enzimek nem oldott formában vannak jelen. Ahhoz, hogy enzimatikus fehérje-szénhidrát-zsírbontó tulajdonságukat kifejtsék, előbb föl kell oldódniuk, ami percekig tart. Így a garatban gyorsan áthaladó gyógyszer nem képes ilyen károkat okozni. Mindezeken túl az ember saját hasnyálmirigyenzimjei sem eszik meg a szájüregéhez rendkívül hasonló szöveti felépítésű (sőt annál gyöngébb) vékonybelet, ahová a természet rendelte úton kiválasztásra kerülnek minden emberben. Így azt tudom mondani, hogy a torokfájdalma a gyógyszerrel nem hozható összefüggésbe, más okot (pl. gátolt orrlégzés miatti kiszáradás) kell keresni. Ebben fizikális vizsgálat nélkül igen nehéz lesz előrejutnia.


        Kérdés: 2017. október 03., 15:42; Megválaszolva: 2017. október 05., 13:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: