• Seborrhoeas keratosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Egy tavaszi hosszabb ideig tartó náthás időszak után az orrüreg nyálkahártyáján borsónyi érdes kiemelkedést észleltem a szemzug magasságában. Az orrom helyenként viszketett. Júliusban gégészeti osztályon a jobb oldali vestibulum nasiból a csomót eltávolították. A szövettani eredmény: 1,7*0,3*0,3 cm babérlevél alakú kimetszés. A preparátum széli részén a felszín papillarisalt, e területen a basalis sejtréteg kissé kiszélesedett, a felszínen hyperkeratosis azonosítható. A hám és kötőszövet határa mindenütt éles. Az elváltozás kimetszése az épben történt. Dg. Seborrhoeas keratosis Ez idáig rendben is lenne, csak hogy a beavatkozás 2,5 hónapja és ezen orrjárat alsó részén érdességet-egyenetlenséget észleltem ismét, már szélesebb területen, az orrom viszketős, a szemzug alatt az orrgyöknél, babnyi belső duzzanatot tapintok, amit borogatással próbáltam megszüntetni, de nem értem el eredményt. Az orr nyálkahártyát parafin olajjal kenem. 4 hete hegyikristály lámpával is kezelem, szintén eredménytelenül. Gyakran kell zsebkendőt használnom. 3D arcüreg CBCT júliusban elkészült, teljesen negatív. Attól tartok, hogy ez az elváltozás csak nőni fog, és még nagyobb problémákat okoz. Szeretném, ha valamivel eltüntethetném, vagy megszüntethetném az elváltozást. A műtétet végző orvosom, csak türelemre és várakozásra intett, és hogy ezt az elváltozás csak a bizonytalanság miatt került eltávolitása, és nem tudta megmondani mit tehetek. Számíthatok arra, hogy az egész nyh.át elborítja az elváltozás? Remélem, tud nekem segíteni, és tanácsot adni, hogyan kezelhetném, vagy milyen szakemberhez kellene fordulnom. Előre is hálásan köszönöm a válaszát, és segítségét.

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a orrpanasz témában

        Tisztelt Hölgyem! A problémát klinikailag vizsgáló és véleményező kolléga helyzeti előnyét nem tudom fölülbírálni, így alapvetően azt javasolom, hogy fogadja meg a kezelőorvosa tanácsát, annál is inkább, mert az előző szövettan sem hozott szerencsére komoly betegségre utaló eredményt. Az elváltozást piszkálni semmiképp nem javasolom, hisz úgy a mechanikus irritáció miatt sem fog megnyugodni a terület sohasem. Orrszárazság esetén orrolaj (pl. Coldastop) vagy orröblítés (pl. NeilMed SinusRinse) javasolt.


        Kérdés: 2017. szeptember 24., 14:06; Megválaszolva: 2017. szeptember 25., 08:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: