• Fogkefe okozhatott sérülést a torkomban?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Már huzamosabb ideje fehér váladék volt lerakódva a nyelvemen, amire a fogorvosom azt mondta, hogy nem lát semmi kórosat, viszont azt tanácsolta, hogy fogmosáskor erősen dörzsöljem a nyelvem a fogkefével, egész mélyen is. Ezt kb. két hete csináltam, viszont néhány alkalommal lehet, hogy akaratlanul túlzásba estem, és annyira hátra vittem a fogkefét, hogy öklendezést váltott ki, illetve a fogmosás utáni köpetben kis mennyiségű, de azért könnyen látható adag vért láttam. (Gondoltam rá, de nem hiszem hogy a fogaimtól származna. A köpet azon részében látom, ami mélyen a torkomról jön.) Azóta egy kissé napközben is olyan érzésem van, mintha valami a torkomon maradt volna, mint étkezés után, illetve enyhe köhögési ingerem van. Fájdalommal nem jár, nyelési nehézségeim nincsenek (Vagy ha nagyon enyhén vannak is, akkor azt szerintem betudhatom annak, hogy nagyon odafigyelek rá, és beképzelem.) A kérdésem az lenne, hogy okozhattam-e ezzel magamnak bármi hosszútávú problémát (Nem tudom, hogy például a gégefedő mennyire sérülékeny az ilyen külső fizikai behatásoktól, mint egy határozottan mozgatott fogkefe mélyen a nyelvem végén / a torkom tetején), vagy csak kicsit felsérthettem a torkom felszínét, ami teljesen begyógyul majd magától. Aggaszt, hogy esetlegesen valami olyan sérülést okozhattam, ami a későbbiekben nyelési/gégefedő záródási rendellenességeket okozhatna. Tájékozatlan vagyok ezen a téren, Ön szerint van bármi alapja az aggodalmamnak, vagy csak túlreagálom? Előre is köszönöm a válaszát!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a sérülés témában

        Tisztelt Uram! Fogkefével inkább lágyrészeket (nyelvgyök, mandulák, garatfal, lágyszájpad) tud elérni és megsérteni, mint a gége porcos vázát. Ha eddig nem volt emiatt funkciózavara, úgy a későbbiekben sem várható. Aggodalomra semmi ok, de a fogmosást és a fogkefe használatát korlátozza a fogakra és az azokat körülvevő ínyre!


        Kérdés: 2017. július 22., 23:38; Megválaszolva: 2017. július 23., 11:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: