• Miért ilyen a torkom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Ugyan személyesen megmutatni nem tudom, sokat jelentene ha megnézné és véleményezné a torkom. Pár órája készítettem ezt a 30 másodperces videót, ide töltöttem fel: https://youtu.be/oryOINtC49I Továbbá mellékeltem egy 10 napja készült fotót is, bár ezen csak a szájpadmandulám látszik jól, nem az egész torkom. Tisztelettel, Bolvári Tamás

        Dr. Gerencsér Emőke válasza a Miért ilyen a torkom témában

        Kedves Tamás! Nézegetem a felvételt, amelyen semmi drámát nem látok. Azt nem írta meg nekem, miért figyeli - fényképezi a torkát. Ásításkor, nyeléskor recseghet a fül, ezt a fülkürt működésének a zavara okozza, tehát a dobüregben kiegyenlítési probléma van, amibe belejátszhat az orrsövény ferdülése is, ha az nagy fokú. Torokpanaszról nem ír. A képen mélyen ülő - valószínűleg kötött, azaz nem mobilis - garatmandulákat látok. A baloldali garatmandula alsó részén, tehát a nyelvgyök felé látható sárgásnak tűnő szövet szerintem nem a mandula nyirokszövete, hanem vagy kis retenciós ciszták, vagy - esetleg - kis nyálmirigyecskék.Normál hám fedi, határa éles, szerintem semmit sem kell tenni. Ha zavarja, akkor szánja rá magát mandulaműtétre. A garatfal erei kissé tágabbak, illetve a garatfal erezett, ez enyhe irritációra, vagy kis garatgyulladásra utal. Bár az is elképzelhető, hogy rendkívül megfeszítette a nyakát, amikor ilyen hosszan kinyitotta a száját a filmezéshez.Még az epiglottis pereme is látszott.Ami egyébként ép. Egyébként a hátsó garatfalon - bal oldalon látható - szintén látható 1-2 nyirokpárna. Az a véleményem, hogy ha torok panasza van, menjen el fül-orr-gégészhez. Ha csak zavarja a kép és ezt figyelgeti, akkor inkább vetesse ki a manduláit és megszabadul az aggodalmaitól. Tudja, Tamás fotó alapján nem lehet és nem is korrekt véleményt mondani és mivel fül-orr-gégészeti szakrendelés mindenütt elérhető az országban, ott tudják Önt véglegesen megnyugtatni. dr Gerencsér Emőke


        Dr. Gerencsér Emőke
        Fül-orr-gégész Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Gerencsér Emőke

        Kérdés: 2017. június 16., 14:30; Megválaszolva: 2017. június 17., 10:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: