• Állhat daganat a háttérben?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 1-2 éve fáj a torkom, ezért elmentem két háziorvoshoz is. Mindketten reflux betegségre gyanakodtak, mert szokott lenni gyomorégésem. Kaptam savlekötőt, de nem történt semmi változás. (A dohányzást abbahagytam, alkoholt ritkán fogyasztok.) Felkerestem két fül-orr-gége szakorvost is, akik alapos vizsgálat után nem találtak elváltozást. Ezt követően csináltattam egy Ultrahang felvételt, ahol a következő eredményt kaptam: Nyelvgyök alatt és mellett jobb oldalon egy 25 mm-es tagolt képlet látható. Ennek fényében elvégeztettem egy kontrasztanyagos CT-t is, ami viszont semmit nem mutatott ki. Tüneteim: rekedtség, néha lüktető fájdalom, kellemetlen nyomásérzet a nyelőcső környékén. Nyelési fájdalmam nincs. Vérvételen még nem voltam, mert nem kaptam pontos információt arról, hogy milyen betegségekre kellene szűrni, ebben is kérném a segítségét, illetve, hogy Ön javasol-e Ultrahangos biopsziát!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a torokfájás témában

        Tisztelt Uram! Az UH kifejezetten szubjektív vizsgálat, de a képen egy felszínközeli képlet látszik, ami elvben jól tapintható. A CT-n láthatónak kellene lenni, ha ez daganat. Véleményem szerint egy típusos nyirokcsomót vizsgálnak itt. Ha az eddigiek ellenére aggódik, keressen föl az UH lelettel fül-orr-gégészt és beszéljen meg esetleges tűbiopsziát. Bennem sem a kora, sem a panasza, sem a képalkotó nem vet föl daganatra utaló jelet, de ezt "elmesélés" alapján nemigen lehet nagy biztonsággal megítélni.


        Kérdés: 2017. június 07., 08:51; Megválaszolva: 2017. június 07., 13:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: