• meggyógyul magától?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Panaszaim kb. két héttel ezelőtt kezdődtek, egy egyszerű náthával. Orrdugulás, orrfolyás 2-3 napig. Más tünetem nem volt, ezek is elmúltak viszonylag hamar. Aztán, úgy 2-3 nap múlva azt vettem észre, hogy nagyon fáj az orrom, mintha beütöttem volna. A teljes orrom fájt, orrnyeregtől orrhegyig, kicsit meg is volt duzzadva, feszülve, néha kisugárzott a fájdalom a homlokomba, fejembe és felső ínyembe is. Már gyenge érintéstől is nagyon fájt, vagy ha beszéltem, mozgattam az arcom. Ezzel egy időben megint eldugult az orrom jobb oldali nyílása (ezen a tájékon volt a legerősebb a fájdalom is), illetve a nap folyamán gyakran kellett fújnom az orrom, amiből vizes váladék jött. Nem éreztem náthásnak magam, semmi más tünetem nem volt, inkább azt éreztem, mintha az egész orrom be lenne gyulladva. Mindez múlt csütörtök este kezdődött, szombat-vasárnap érte el a tetőpontját (vasárnap este volt egy enyhe hőemelkedésem is), hétfőn már jobb volt, ma (kedden) pedig szinte már alig fáj. Ma tudtam volna elmenni a fül-orr gégészetre (kedden és csütörtökön van rendelés), de szabadságon volt az orvos, így legközelebb csak csütörtökön tudok elmenni. A kérdésem az lenne, érdemes-e még felkeresnem az orvost, ha addigra esetleg teljesen megszűnnének a tüneteim. Nem szedtem rá semmit, nem kezeltem semmivel. Igazából az aggaszt, hogy ha ez egy erőteljes gyulladás volt, nem terjed-e tovább az agyra, például agyhártyagyulladást okozva. Elmúlhat-e nyomtalanul a gyulladás antibiotikumos kezelés nélkül? És ha továbbterjed, az egyből okoz-e tüneteket, vagy lassabban zajlik. Tehát érdemes-e csütörtökön (esetleg már tünetmentesen) orvoshoz fordulnom, vagy megnyugodhatok, hogy elmúlt, és nem is terjedt tovább. Nagyon szépen köszönöm a választ!

        Dr. Gerencsér Emőke válasza a meggyógyul magától? témában

        Tisztelt Hölgyem! Azt nem lehet konkrétan megmondani, mi volt a betegség. Az orr, ha nem éri ütés, a leggyakrabban teljes hosszában akkor gyullad be, ha pl. pattanást nyomogatnak, nem ritka az orbánc sem. De az orbáncos orr nem csak megduzzad, hanem erősen be is pirosodik. Heveny nátha, még arcüreg gyulladás sem terjed az orr lágy részeire. Természetesen a fájdalmat az érző idegek vezethetik felfelé is, lefelé az ajak és a fogsor felé is. Manapság irodalmi ritkaság az, ha a belső szemzug ereiből az agykoponya felé terjed gyulladás. Én azt javaslom, hogy egymással össze nem függő, kissé bizarr tünetei miatt mutassa meg magát holnap fül-orr-gégésznek. Teljes egészséget kívánok dr Gerencsér Emőke


        Dr. Gerencsér Emőke
        Fül-orr-gégész Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Gerencsér Emőke

        Kérdés: 2017. május 30., 12:06; Megválaszolva: 2017. május 31., 06:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: