• Duzzanat a nyakon mitől lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Kb. egy hete vettem észre a nyakamon, a légcső jobb oldalán egy duzzanatot, mely nem mozdítható el. Amikor észrevettem, akkor tapintásra fájdalmas volt, és a torkom is 1-2 napig érzékeny volt, mintha kisebb torokgyulladás lenne. Nyeléskor, ásításkor és erősebb köhögéskor fájt. Elmentem háziorvoshoz, aki megtapogatta, de csak felírt egy Curam DUO nevű antibiotikumot azzal a megjegyzéssel, hogy gyulladás. A fájdalom elmúlt, néha rámjön a köhögési inger, viszont a duzzanat még mindig ott van. Ha hátrahajtom a fejem, akkor látható is, bár a környezetem szerint csökkent a mérete. Emellé társult egy másik probléma: a nyakam jobb oldala a vállamtól a tarkómig napok óta fáj, mintha elfeküdtem volna. Érezni, hogy az izmok kötöttebbek és meg vannak kissé duzzadva. Lehetséges, hogy valamilyen fertőzés, gyulladás okozza ezt a duzzanat illetve a hozzá társuló nyaki fájdalmat, vagy érdemes lenne ultrahangot, egyéb kivizsgálást csináltatnom? Mi kozhat még ilyen tünetek?

        Dr. Gerencsér Emőke válasza a duzzanat a nyakon témában

        Tisztelt Hölgyem! A nyakon leggyakrabban felsőléguti gyulladások miatt megnagyobbodott nyirokcsomók találhatók. A leveléből nem tudom pontosan, hol is van a csomó, mert a nyakon a gégét tapinthatja, de a légcsövet nem.Tehát valahol jobb oldalon. A mozgathatóság sem támpont, mert attól függ, hogy milyen alapja van. Azt javaslom, menjen el fül-orr-gégész szakorvoshoz és ott vizsgálják meg. Ha szükségét látják további vizsgálatnak, akkor beutalót adnak. Annyit tudnia kell, hogy a nyaki nyirokcsomók a gyulladás elmúltával még hetekig tapinthatók. A nyaki izmok kötöttségével és a vállövi panaszokkal reumatológus foglalkozik és sokszor gyógytorna és/vagy fizioterápia segít. Főleg ilyen fiatal esetében, mint Ön is. üdvözlettel dr Gerencsér Emőke


        Dr. Gerencsér Emőke
        Fül-orr-gégész Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Gerencsér Emőke

        Kérdés: 2017. május 22., 09:43; Megválaszolva: 2017. május 23., 08:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: