• Garatváladék

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! 36 éves nő vagyok,a problémám 5 hete kezdődött,amikor azt vettem észre,hogy a garatfalon mintha tapadna valami. Akkor megnéztem és valóban,enyhén fehér,inkább áttetsző sűrű váladék van és piros,enyhén duzzadt a garat mindkét oldala( mirigyek talán),ugyanakkor semmi fájdalom nem társult/társul. Elmentem a háziorvoshoz,aki Aktil Duot írt fel. Beszedtem,de csak enyhe javulást tapasztaltam,ezért felkerestem egy fül-orr-gégész szakorvost. Tükörrel megvizsgált,megnézte a gégémet is,de nem talált semmit,azt mondta,hogy ez egy lecsengőben lévő gyulladás,nem ír fel semmit. Ennek 3 hete.Ma újra elmentem a háziorvoshoz,újra megnézte,a fehér lepedékes nyelv miatt,refluxra gondol. Holnap laborvizsgálat vár,helicobacter pylori-t keres. Más egyéb refluxra utaló tünetem nincs,vagy nem veszem észre. Aggódom,eléggé bennem van a félsz,már a legrosszabbra is gondolok. Azóta sincs fájdalmam,nyelésnél érzem,hogy a jobb oldalon jobban meg van duzzadva. Ön mit mond a tüneteimről így látatlanban? Köszönöm válaszát,minden jót kívánok!

        Dr. Gerencsér Emőke válasza a garatváladék témában

        Tisztelt Hölgyem! Valóban gyakori a garatfalon észlelt nyákcsorgás.Előző gyulladás is lehet az oka. De az is, hogy keveset iszik, nincs meg a napi 2,5 liter folyadék bevitel. A lepedékes nyelv miatt gondolt a háziorvos refluxra, ami akkor is jelen lehet, ha nincs Helicobacter pylori baktérium a gyomorban. Rizikó mentesen szedhet 1-2 hónapig gyomorsav csökkentő tablettát, a háziorvos majd felírja, ha ebben az irányban gondolkodik. Alkalmazhat bármilyen, a gyógyszertárban ajánlott torok fertőtlenítőt, ami lehet szopogatós tabletta is, torok spray is és gargalizáló is. Ez kellemetlen tünet, magától múlik, nem szabad túl aggódni! A fül-orr-gégész meglátta volna, ha lényeges kórállapot állna fent. Mielőbbi tünetmentességet kívánok üdvözlettel dr Gerencsér Emőke


        Dr. Gerencsér Emőke
        Fül-orr-gégész Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Gerencsér Emőke

        Kérdés: 2017. május 10., 18:21; Megválaszolva: 2017. május 11., 16:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy kb 10 nappal ezelőtt beteg lettem, nátha, torokfájás, stb. Egy hete megnéztem a torkomat hogy piros-e, akkor vettem észre egy mandulakövet (ez már volt párszor, ezért tudtam hogy az) és egy...