• Tüszős mandulagyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves nő vagyok,egészséges,egyéb gyógyszert nem szedek,korábban nem volt tüszős mandulagyulladásom. Az első panaszok(láz,tüszők,torokfájás stb.) 5 hete jelentkeztek.Azonnal kerestem a szakrendelőben a fül-orr-gége rendelést,tüszős mandulagyulladás állapítottak meg,DUOMOX 1000mg tablettát kaptam,napi 2x1-et 10 napig. A tabletta rendbe is hozott,azonban egy hete ismét hasonló panaszok jelentkeztek.Igaz,csak hőemelkedésem volt,és a torkomat fájlaltam(így eleinte azt is hittem,hogy egy sima megfázásos vírus lesz),2 nap elteltével azonban ismét látszódtak(noha közel sem annyira)a tüszők. Ezútttal Levoxa 500 mg tablettát kaptam,amit napi 1x,10 napig szedek.A panaszaim már az első szemtől csökkentek,lázam azóta sincsen,a tüszők is visszahúzódtak.A második vizsgálat alkalmával a doktornő torokváladékot vett,aminek csak ma jött meg az eredménye: Streptococcus pyogenes. Az összes antibiotikumra É-vagyis érzékeny(még a korábban szedett amoxicilinre is) a lelet szerint,kivétel a levofloaxin,ami mellett M,mérsékelten érzékeny szerepel. A lelet birtokában ma ismét felkerestem a rendelést,ezúttal másik orvos rendelt.Azt tanácsolta,hogy folytassam a Levoxa szedését,a korábban leírt módon(jelenleg a kúra felénél járok),és "bízunnk abban,hogy sikerrel járunk".Tüszőket nem látott,"laterális garatköteg duzzadt",láztalan vagyok,közérzetem jó. Szeretnék érdekeklődni,hogy mit tanácsol? Folytassam a Levoxa szedését és a gyógyszer befejezését követően ismét kérjen torokváladék levételét?Esetleg mégis,gyorsan egy másik antibitokiumra kellene átállnom,ami a labor szerint hatásosabb? Mit tegyek? Előre is köszönöm segítségét!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a mandulagyulladás témában

        Tisztelt Hölgyem! Általánosan elfogadott tény, hogy a S. pyogenes minden antibiotikumra érzékeny. Valamit az is, hogy a tüszős mandulagyulladás spontán múló betegség, az antibiotikumot lényegében a másodlagos betegségek megelőzésére adjuk. Ha jól van, akkor maradjon a Levoxanál. A tenyésztés eredménye abban lehet segítségére, ha röviddel a mostani atb kúra befejezése után ismét tünetes lesz, mert akkor célzottan lehet választani antibakteriális szert.


        Kérdés: 2017. május 03., 00:40; Megválaszolva: 2017. május 03., 14:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: