• mi a helyes diagnózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kislányomnál OMÜ röntgenfelvételt kért a háziorvos elhúzódó orrdugulás,rohamokban jelentkező köhögés miatt,ami Augmentin és Sumamed szedése után sem javult. Az eredmény:a jobb sin.max.med falának nyálkahártyája vastagabb,az alv.recessus kitöltött,a sinus légtartalma csökkent.Egyéb sinus rad.ép.A septum nasi kissé jobbra deviál. Mellkas fel.:a tüdő tiszta.A rekeszkontúr követhető,a kp.árnyék rad.ép. A fül-orr-gégész szerint ez nem akut sinusitis,antihisztamint,szteroid orrsprayt,prospant,rhinospray plust javasolt. A házi gyermekorvos szerint ez sinusitis,Rocephint adna.Kire hallgassak? Asthmára hajlamos a gyerek,állandó gyógyszerei:Montelukast,Lordestin,Flixotide.Emellett kb egy hónapja állnak fenn a tünetei,a köhögés semmire sem javul,orra nem szelel.Hőemelkedése az elején volt,fájdalmat nem jelez.

        Dr. Gerencsér Emőke válasza a mi a helyes diagnózis témában

        Tisztelt Levélíró! A kislány nem asztmára hajlamos, hanem asztmás, ezért kapja a Montelukast+Lordestin+Flixotide kezelést. A lordestin antihisztamin, ezért mellette más antihisztamint nem kaphat. Ebből a levélből számomra nem derül ki az, hogy milyen betegségre kapott eddig 2 féle antibiotikumot, tehát hol is volt a bakteriális fertőzés? OMÜ röntgenből több nem derül ki, önmagában ez a röntgen idült arcüreggyulladást jelez, de mivel nincs szabad folyadék, teljesen felesleges tovább antibiotikumokat adni. Ilyen esetben allergológiai vizsgálat is javasolt - ha még nem történt meg - viszont a melléküregek valódi állapotát csak arckoponya CT-vel lehet kideríteni, ezen látszanak a rostasejtek, valamint az iköböl és az is, hol hol, milyen vaskos a nyálkahártya. Gyermek esetén CBCT-t szoktunk kérni, mert ez lényegesen kevesebb sugárterhelést jelent. Valamint endoscoppal is meg kell nézni az orrát és az orrgaratot: nincs-e megnagyobbodott orrmandulája.A lényeg az orrlégzés helyreállítása. Rhinospray plusz maximum egy hétig adható, mint az összes többi összehúzó orrcsepp. Allergia ellen a nazális szteroid reggel-este befújva folyamatosan adható. Én javaslom:orr endoscopia, CBCT,köptetőként asztmás, valószínűleg allergiás gyermek esetében nem borostyánlevél, azaz növényi alapú köptetőt adnék, hanem ambroxolt, ami a tüdőre is jó hatású. Megpróbálhat Nasodren orrspray-t adni, lefekvés előtt 1-1 befúvás orrfelenként, kicsit csíp, de reflexesen kihajtja a melléküregekből az összes váladékot. Naponta 1x szabad befújni, belélegezni szigorúan tilos. Abban az esetben nem hat, ha melléküreg polipok is vannak. Jobbulást kívánok dr Gerencsér Emőke


        Dr. Gerencsér Emőke
        Fül-orr-gégész Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Gerencsér Emőke

        Kérdés: 2017. március 20., 20:30; Megválaszolva: 2017. március 21., 16:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: