• Szédüléses panaszok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2 éve vannak egyensúlyi panaszaim.Készült MRI, otoneurológiai, hallás és doppler vizsgálat. Pár napja kaptam meg az Otoneurológiai leletet. Tegnap voltam a fül-orr gégészeti szakrendelésen. Az alábbi leletek alapján a kiértékelést végző orvos kizárja, hogy a fülemről lenne az egyensúlyzavarom. Olvasgattam egy kicsit a témában, én ezt nagyon furcsállom. Kíváncsi vagyok hogy mi az Ön véleménye az alábbi leletek alapján: OTONEUROLÓGIAI LELET 2015.02.05. Saccade: Pontosság mko. Csökkent, kis intenzitású balra irányuló spontán nystagmus. Sinusos szemmozgás nem értékelhet. OKN: Jobbra 40 fok/sec-nál nystagmus szünetképződések. Gép Hallpike: kis intenzitású balra irányuló nystagmus. Termikus ingerlés: 55%-os bal oldali ívjáratparesis. Vélemény: Kp. fokú bal oldali perifériás vestibuláris laesio. 2017.02.13. Saccade: Csúcssebesség, latencia mko. 100%, pontosság 0% OKN ép. Gépi Hallpike: Supinált és balra fordított fejhelyzetben balra irányuló nystagmusok. Termikus ingerlés: 4%-os jobb oldali ívjáratparesis Vélemény: Bal hátsó ívjáratot érintő BPPV. Segítségét megköszönve!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a szédülés témában

        Tisztelt Asszonyom! A panaszok, tünetek, klinikum ismerete nélkül önmagában az otoneurológiát értékelni igen nehéz, de megkísérlem. A BPPV (benignus paroxizmusos pozicionális vertigo) jóindulatú, fejmozgásra szédülést (gyorsan csillapodó, forgó jellegű) okozó, rohamokban jelentkező betegség. Eszméletvesztéssel nem jár, hányinger kísérheti. Epley-manőver segítségével véglegesen vagy hosszú időre gyógyítható. Gyógyszert szedni rá fölösleges. Ha ilyesféle a tünet, akkor önnek igaza lehet, és megvan a kiváltó ok, de ha másféle, akkor ellentmondás van, így nehéz diagnózist mondani. Jó hír, hogy ha az MRI negatív, akkor a daganatos háttér kizárható.


        Kérdés: 2017. február 23., 10:03; Megválaszolva: 2017. február 27., 21:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: