• Félrenyelés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Tegnap este elrágtam és lenyeltem egy szem borsot. Mikor leért a garatba, elkezdett nagyon csípni, nagyon meglepődtem, meg nagyon csípett is, ezért azt hiszem, hogy félrenyeltem. Elkezdtem nagyon erősen köhögni, vizet ittam rá, kenyeret ettem, de még mindig köhögtem. Olyan érzésem volt, hogy lement a légcsövembe,nyomást éreztem ott, utána még egy jó 20 perc- fél óráig előfordult köhögés, rekedtség. Később ez elmúlt, de ma reggel felkelés után egy tompa nyomást éreztem baloldalt, szerintem kb. ott, ahol a hörgők vannak. De nem köhögtem, vagy csak ritkán. Ezt most nem érzem, és nem igazán köhögök, csak néha. Rendesen kapok levegőt. A kérdésem, hogy lehetséges-e, hogy lement néhány borsdarab a tüdőbe, légutakba? Ha igen, ezeket fel tudom köhögni? Körülbelül mennyi ideig tart ez, amíg kitisztulnak a légutak? Mit érzek, ha lement a tüdőbe vagy a légutakba? (Tegnap este már néhány órával az eset után is éreztem köhögésnél ilyen csípős érzést a torkomban.) És még azt szeretném kérdezni, hogy elmenjek-e ezzel az orvoshoz, vagy várjak? Lehet-e szövődménye? Elképzelhető, hogy bronchoszkópiával kell kivenni ezeket a borsdarabkákat? Köszönöm a válaszát előre is.

        Dr. Gerencsér Emőke válasza a Félrenyelés témában

        Tisztelt Kérdező! Az elrágott bors valóban csípő / égető érzést okoz! Hisz ezért használunk borsot. Ha ön a nyállal kevert bors darabot félrenyelte, akkor mint minden félrenyelés,, ez köhögési rohamot és gégegörcsöt okoz. Szinte fullákol az ember és kétségbeesve levegő után kapkod. Természetesen egy borsszem darabkája nem okoz nyomásérzést. A köhögési rohamot valóban követheti rekedtség, hisz a hangszalagok " megviseltettek" A baloldali tompa nyomásnak szervi oka nincs. Ugyanis a tüdőnek 2 fele van. Jobb oldali és baloldali. Azaz hörgő mindkét oldalon van! Ha - elvileg - bármilyen apró idegentest lejut az alsó légutakba, akkor onnan már nem vált ki köhögési rohamot.Ezért a légutak tovább nem tisztulnak.- A borsszem elrágása utáni csípő érzést a borsból felszabadult illó anyagok okozzák, a garatból és nem a tüdőből. Természetesen, ha légzési problémája van, orvoshoz fordulhat, bár nem hiszem, hogy ilyen lenne. Az alsó légutakba került apró idegentest vagy ott betokolódik, azaz a szervezet körülveszi tokkal és tovább nem okoz panaszt. Vagy - ad abszurdum - tüdőgyulladást okoz. Az alsó légutakba jutott idegentestet bronchoskopiával - he megtalálható - ki lehet venni. Bár ilyen panasz esetén, csak vélelem miatt bronchoscopiát nem végeznek, mert felesleges. dr Gerencsér Emőke


        Dr. Gerencsér Emőke
        Fül-orr-gégész Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Gerencsér Emőke

        Kérdés: 2017. január 19., 14:52; Megválaszolva: 2017. február 01., 22:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: