• Mandulaműtét/immunbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Nő/Úr Az lenne a kérdésem, hogy kb 1,5 havonta kisebb torokfájásom van(begyullad a torkom, de csak 3-4 napig fáj, láz fejfájás nincs) Az lenne a kérédsem, hogy indokolt lenne-e a mandulamütét? És még az lenne a kérdésem, hogy ez lehet immunbetegség? Mi az immunbetegség tünetei?

        WEBBeteg szakértő válasza a torokfájás témában

        Kedves Kérdező!
         
        Ez az időszak még kevés ahhoz, hogy a mandulaműtét szükségességéről nyilatkozni lehessen. Általánosságban elmondható, hogy évi 3 vagy afeletti gyakorisággal előforduló mandulagyulladás esetén már javasolható a műtét. Ezen felül a manduláját látni is kell ahhoz, hogy a műtéti javaslat megszülessék.
        Az Ön által említett "immunbetegség" a leírtak alapján nem valószínűsíthető. Történt mostanában laborvizsgálata (vérkép, gyulladásra utaló laboratóriumi eredmények)?
         
        Üdvözlettel:   Dr. Lengyel Csongor  fül-orr-gégész

        Tisztelt Kérdező!

        Fontos lenne látni a mandulák állapotát, ettől függően fül-orr-gégész szakorvos esetleg találhat indokot a műtétre. Azonban mivel a tünetek enyhék és láz sem jelentkezik, azok alapján semmiképp nem javasolnék operációt.
        Enyhe immunbetegségre, pl. a szekretoros IgA hiányára (a nyálból hiányoznak a helyben védő ellenanyagok) utalhatnak a tünetek, azonban ennek oki kezelése nincs. Az egyetlen  teendő a fertőzések megelőzésére irányuló törekvés lehet, pl. évente influenza elleni védőoltás felvétele.
        Nem ártana egyéb okot is kizárni a fertőzésen túl: nem szerepelhet-e helyi irritáló (füst, gáz), ill. allergiát kiváltó tényező (poratka, penészgomba, stb).
        Komolyabb immunhiánynak komolyabb tünetei lennének: súlyos, elhúzódó, nehezen gyógyuló, gyakori fertőző betegségek. 

        Üdvözlettel:  Dr. Gócs Viktor infektológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-29 17:07:32; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 08:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: