• Levegőt!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! 28 éves nő vagyok, egy éve jött elő a következő problémám: Az orrlukaim kb 10%-án kapok levegőt, gyakran mind a kettőn, aztán egyik pillanatról a másikra AZ egyik kitisztul, a másikon semmi, pár perc múlva megfordul: Amelyik el volt dugulva, azon kapok levegőt, a másikon nem. Hozzáteszem, AZ orrom teljesen tiszta, ki van száradva teljesen most már egy éve. Elmentem a problémámmal 2 hónap UTán egy fül-orr-gégészhez (maszek), aki adott egy Krémet a szárazságra, meg valami cseppet, de semmi nem történt. Azóta a gyógyszertár összes orrcseppét kipróbáltam már, hátsa segít valamelyik,de semmi. Azt még el kell mondanom, hogy 17 éve dohányzom, általában AZ orromon is fújom a levegőt, talán ez összefüggésben lehet vele. Most újra el szeretnék menni orvoshoz, csak félek, hogy megint leráznak egy Krémmel. Milyen vizsgálatok léteznek, ami talán eredményt is hoz??? Válaszát előre is köszönöm: Hajnalka

        WEBBeteg szakértő válasza a orrlégzés témában

        Kedves Hajnalka!
         
        Egészséges orrlégzés mellett is előfordul, hogy a beteg észleli, hogy egyik oldalon erősebb az áramlás és a másikon gyengébb, majd ez megfordul, körülbelül 4 óra után. Az orrfelek ilyen "ciklikus versengését" szakmai néven nazális ciklusnak hívják. Ha valakinek valami egyéb okból szűkebb az orrjárata, akkor ez az ingadozás különösen kellemetlen is lehet.
         
        A dohányzás nem tesz jót az orrnyálkahártyának (sem). Az orrnyálkahártya csillószőrei (csakúgy, mint az alsó légutak csillói) kifejezetten érzékenyek a füstre. Ha számuk csökken, a váladék nem fújható ki és nem vándorol az orrgarat felé - ez esetben orrát belül száraznak érezheti. 
         
        Meg kellene vizsgálni az orrát, lehetőség szerint minél több oldalról (úgy értem, a diagnosztika különböző eszközeivel). Először is egy fül-orr-gégészeti vizsgálattal anatómiai eltérések, fertőzések vagy allergia jelei láthatók. Az után orrmelléküreg röntgen vagy allergiateszt készítésére, esetleg orrváladék-tenyésztésre lehet szükség.
         
        Az orr átjárhatóságának objektív vizsgálata az akusztikus rinometriai vizsgálat az országban néhány helyen elérhető. A vizsgálat lelete egy olyan görbe, amely az orrbemenettől mért távolság függvényében ábrázolja az orr keresztmetszetét.
         
        Az orr szárazsága lehet egy ma már igen ritka kórkép (özéna) tünete, amelyet elsősorban a túlzott légáramlás okoz. Az is előfordulhat, hogy "a gyógyszertár összes orrcseppének" kipróbálása károsította orrnyálkahártyáját és egy egészen nehezen megszakítható ördögi kör, a gyógyszer-által kiváltott orrgyulladása (rinitisz medikamentóza) áll fent.
         
        Rövid tanácsaim:
        - a dohányzás lehetőség szerinti csökkentése, illetve elhagyása
        - ha ez utóbbi nem megy, akkor legalább ne az orrán fújja ki a füstöt
        - párásítás otthonában (akár éjjel aludjon maszkban)
        - a szakember által is javasolt orrkenőcs használata
        - forduljon személyesen is szakemberhez!
         
         
        Üdvözlettel:   Dr. Lengyel Csongor  fül-orr-gégész szakorvos
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-22 14:56:25; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 13:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: