• bakteriális torokgyulladás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Pár hete influenzás voltam. Ez nem járt magas lázzal, de a torkom nagyon fájt egy hétig. Azonban miután elmúlt a fájdalom és teljesen meggyógyultam olyan érzésem volt, hogy a torkomban van valami mintha meg lenne duzzadva. Eleinte nem foglalkoztam vele, de egyre jobban zavart így elmentem a fül-orr-gégésztre. Ott ránézésre megállapították, hogy bakteriális torokgyulladásom van és antibiotikumot írtak fel. Ez tényleg szükséges? Nem fáj a torkom és még csak hőemelkedésem sincs. Én nem szeretnék feleslegesen gyógyszert szedni, most tantum verde szájöblítővel gargalizálok. Ön szerint ránézésre meg lehet állapítani, hogy vírusos vagy bakteriális-e a torokgyulladás? Illetve egyéb tünetek nélkül lehet bakteriális a fertőzés? Köszönöm, Zita

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a torokgyulladás témában

        Kedves Zita! Némely esetben vannak klinikai jelek, amik hátterében a bakteriális torokgyulladás nagy valószínűséggel megállapítható. Mindazonáltal szerintem kevés tünet mellett egyedül a Streptococcus fertőzés másodlagos betegségeinek elkerülése jelent számomra kellő okot, hogy esetleg antibiotikumot rendeljek. Ha tényleg minimális panasza van, akkor várjon nyugodtan a gyógyszerrel.


        Kérdés: 2012. március 01., 15:17; Megválaszolva: 2012. március 02., 14:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm doktorúr! Torkomon garat tüszők vannak a jobb oldalon. Nem tudtam mik azok megnézettem a fül-orr gégésznél. Azt mondta nem kell őket bántani csak akkor ha zavar, vagy pedig gondot okoz. Az lenne a kérdésem-mert ezt nem kérdeztem meg...
        Üdvözlöm! Nyáron egy torokgyulladás során idegentest érzésem volt a torkomban és mikor megnéztem, egy gömb volt ott. Utána teljesen el is felejtettem, mert nem volt panaszom. Az allergiaszezon idén hosszú és erős volt nekem sok...
        Jó napot kívánok. Belső fülzúgás ill sivítás miatt kerestem fel a szakorvost (fül-orr-gégész). Elküldött röntgenre Orrmeléküreg + 2 ir. C. gerinc + öh. Schüller-Stevens felv. volt a kérés. Kérem értelmezni. Köszönöm szépen.
        Tisztelt Doktor Nő! Problémám két hete kezdődött,füldugulással,és nyelési nehézséggel,illetve rossz közérzet,és láz is volt.Nyaki nyirokcsomóim nagyok. Háziorvos garatgyulladást mondott,és sumamedet írt fel 6db-at napi 2x. Sajnos nem...
        Üdvözlöm! A torkom bal részén a mandulam helyen (mintha a csonk ott maradt volna , persze ez nem biztos ) fehér foltok és piros duzzanat van, ami enyhe fájdalmat idéz elő nálam , a torkom jobb része csak piros . Kérdésem az lenne, hogy tüszős...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Ma voltam fül-orr-gégén fülzúgás, fejfájás, szédülés panasszal! A vizsgálati eredményen sajnos nem tudok eligazodni! Ebben kérném a segítségét! Mko-on A típusú tympanogramm W: mko lat., R: mko pozitív C4: hallja...
        Üdv Egy honapja kuzdok felsolegutimegfazassalkezdodott eros natha es kohoges gondoltam csak elmulik. Hatelkezdett fajni a mandilaim de ugx mintha szetvertem volna ilyen eros fajdalmat sosem ereztem elm haz a dokumhoz kaptam klacid500 nem hasznalt Hol. Jobb...