• bakteriális torokgyulladás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Pár hete influenzás voltam. Ez nem járt magas lázzal, de a torkom nagyon fájt egy hétig. Azonban miután elmúlt a fájdalom és teljesen meggyógyultam olyan érzésem volt, hogy a torkomban van valami mintha meg lenne duzzadva. Eleinte nem foglalkoztam vele, de egyre jobban zavart így elmentem a fül-orr-gégésztre. Ott ránézésre megállapították, hogy bakteriális torokgyulladásom van és antibiotikumot írtak fel. Ez tényleg szükséges? Nem fáj a torkom és még csak hőemelkedésem sincs. Én nem szeretnék feleslegesen gyógyszert szedni, most tantum verde szájöblítővel gargalizálok. Ön szerint ránézésre meg lehet állapítani, hogy vírusos vagy bakteriális-e a torokgyulladás? Illetve egyéb tünetek nélkül lehet bakteriális a fertőzés? Köszönöm, Zita

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a torokgyulladás témában

        Kedves Zita! Némely esetben vannak klinikai jelek, amik hátterében a bakteriális torokgyulladás nagy valószínűséggel megállapítható. Mindazonáltal szerintem kevés tünet mellett egyedül a Streptococcus fertőzés másodlagos betegségeinek elkerülése jelent számomra kellő okot, hogy esetleg antibiotikumot rendeljek. Ha tényleg minimális panasza van, akkor várjon nyugodtan a gyógyszerrel.


        Kérdés: 2012. március 01., 15:17; Megválaszolva: 2012. március 02., 14:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő, fülzúgás miatt készült koponya MR, ennek "eredménye" volt a chronicus sinusitis maxillaris és arcüregi ciszták. Visszamentem fül-orr-gégészetre, kaptam szteroidos Mometason Sandozt és egy antibiotikumos orrkrémet. Tudom, nem...
        Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül ez év január elején arra lettem figyelmes, hogy a jobb oldalamon lévő nyaki területen egy enyhe nyomást kezdtem el érezni. Ez fokozatosan erősödött, majd egy megbetegedés lett a vége, aminek a végén...
        Tisztelt Doktor Úr! Egy hete voltam fül-orr gégésznél ahol megjegyezte a Doktor úr, hogy van egy kis elváltozás a torkomban ami lehet, hogy papilloma de nem mondta, hogy kezelni kéne. Én otthon vettem észre, hogy a nyelvcsap mellett valóban van...
        Tisztelt Dr.nő! A következő lenne a kérdésem! Fel eve begyulladt a bölcsesség fogam, es kétszeri antibiotikum kezelés utan lehetett csak ki műteni, azóta az azon az oldalon levo mandulam nem akar vissza húzódni! Picit fajogat is neha, es a mai...
        Tisztelt doktor úr! 7 hónapos kisfiam miatt kerestem meg önt. Egy egyszerű náthával kezdődött történetünk, kisfiam akkor volt egy hónapos. A náthából meggyógyult, azonban visszamaradt egy szörcsögő hang, olyan jellegű, mintha tele lenne...