• BPPV?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 32 éves budapesti nő vagyok. Nagyon el vagyok keseredve. Már második alkalommal (1 hónap lezajlása alatt) forgó jellegű szédülésre ébredtem. Fejfordításra aktivizálódott. 1 percen belül elmúlt egy-egy fejfordítás után a forgó jellegű szédülés. Voltam otoneurológusnál. Az alábbiakban leírtam a diagnózisát. "Anamnézis: Kb. 4 hete jelentkezett fülzúgása, mely utóbbi időben fokozódott. Ismert spondylosisos beteg. Régebben pániktünetek miatt kezelték. Utóbbi napokban éjszaka többször jelentkezett pár pillanatig tartó forgó jellegű szédülés, általában ágyban forduláskor. Vizsgálat, beavatkozás: Otoneurológiai fülészeti alapvizsgálat Spontán egyensúlyrendszeri tünetek vizsgálata Testhelyzetváltozással összefüggő provokációs tünetek vizsgálata Összefoglaló szakvélemény Recept Részletes egyensúlytréning program Status: Fül: retroauricularisan kóros eltérés egyik oldalon sincs. Mindkét oldalon közepesen tág, száraz hallójárat, álló, szürke dobhártya, megtartott fénykúpreflex. Vestibularis rendszer: spontán nystagmus nincs. Vakjárásnál nem deviál, félremutatás nincs. Romberg helyzetben megáll, nehezített Rombert helyzetben kisfokú, irány nélküli bizonytalanság. Nyaki torsio, helyzeti ingerlés sem nystagmust, sem szédülést nem provokál. A nyak mozgásai kissé beszűkültek. Hallpike manőver jelenleg negatív. Vélemény, javaslat: Panaszai hátterében valószínűleg lezajlott jóindulatú helyzeti szédülés (BPPV) áll, a fokozott anxietas miatt. 2x16 mg Betarevin, 3x1/2 tabl. Rudotel szedése javasolt. Diagnózis: H8110 Benignus paroxysmalis szédülés valószínűsíthetően - jelenleg típusos nystagmus nem látható. Bp., 2008. 07. 01." A Betarevin helyett Betaserc-et szedek. Sajnos, 3 patikában sem találtam Betarevint, ezt ajánlották helyette. A nyugtatótól még inkább szédültem. Régebben sokat szedtem, sőt antidepresszánst is pánikbetegségre és depresszióra. Ma már nem élek ezekkel a gyógyszerekkel. Ezt a nyugtatót sem szedem, mert kiütött nagyon. Koponya CT-t csináltattam tavaly, mert volt két fogműtétem, és nagyon fájt a fejem bal odalon egy ponton. Apró meszesedéseket mutattak csak ki. Rengeteget jártam pszichológusokhoz, pszichiáterekhez. Az irodában légkondicionáló van, sokat fájnak a füleim, gyulladtak a manduláim. Észrevettem még egy furcsaságot: most második ízben közvetlenül menstruáció előtt egy héttel jelenkeztek a panaszaim. Akkor gyorsabban, két reggel voltak csak. Most néhány napja pedig 4 napig, ha olyan fejhelyzetet hoztam létre, de megint csak reggeli ébredéskor jelentkezett először mint legutóbb, és mindkét ízben jobb oldalra volt a fejem fordulva. Szeretnék végre ettől a nyavalyától megszabadulni. Mennyi időbe fog telni? A Doktornő, akinél voltam, azt mondta csak 4 hétig kell a Betasercet szedni. Úgy érzem, idáig nekem használ. Félek az újabb rohamoktól, de igyekszem pozitívan gondolkodni. Mit tehetnék még? Szedem a gyógyszert, mozgok, pihenek. Egyébként rettenetesen nehéz évem volt idáig: nőgyógyászati műtét, államvizsga, barátnőm halála, munkahely váltás konfliktus miatt, anyagi gondok, párkapcsolati válság, szakítás a férfi miatt (becsapott nagyon csúnyán). Lehet, ezek is okok. Nemsokára megyek Rheumatológiára. Tavalyi leletem: jobbra convex nyaki görbület. A lordosis invers. A III-as, IV-es porcrés kissé alacsonyabb. A C. V-ös csigolya processus transversusán bal oldalt járulékos nyúlvány. Lehet, ez is a baj? Lehet, hogy gyógymasszázs, gyógytorna segítene? Tavaly végigcsináltam belőlük 1-1 kúrát. Elnézést a hosszú levelemért. Üdvözlettel és köszönettel: Nóra

        WEBBeteg szakértő válasza a szédülés témában

        Kedves Kérdező!

        Köszönöm őszinte és alapos levelét. A BPPV a benignus paroxysmalis
        pozícionális vertigo, vagyis a jóindulatú, testhelyzettől függő
        szédülés rövidítése. Jóindulatú, mert gyógyszerek alkalmazása vagy
        egyéb műtéti beavatkozás nélkül gyógyítható. Az Ön és a kezelőorvos
        leírása illik erre a kórképre, azonban úgy gondolom, hogy a nyaki
        gerinc rendellenességei, tartási problémák, a nyakizmok nem megfelelő
        edzettségi foka, illetve az olyan jelentős stressz, amiről Ön is ír,
        okozhatnak hasonló panaszokat.

        Helyes, sportoljon csak, amennyire lehetséges, a nyaki gerinc körüli
        izomzatot speciális tornagyakorlatokkal erősítse. Érdemes megpróbálni
        egy-egy éjszakára felhelyezni a Schantz-gallért (tudja, a nyaki
        gerincet fixáló, a nyakat enyhén nyújtó műanyag boríték), ez úgy
        tudom, egyes patikákban recept nélkül is kapató.

        Nincs tudomásom a szédüléses panaszok és a havi ciklus hormonális
        változásainak összecsengéséről, megfigyelése ezért különösen érdekes.
        A ciklus változásai persze lelki téren is éreztetik hatásukat. Az Őn
        esetében úgy érzem, hogy egy alapos, és kellő időt Önnek szentelő
        pszichológus nagyon sokat segíthet.


        Üdvözlettel:  Dr. Lengyel Csongor


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-16 07:31:20; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 14:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: