• Carcinoma oropharyngis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Ur/Nö! Édesapámnál juliusban rosszindulatu daganatot diagnosztizáltak:Carcinoma oropharyngis T3N0M0. Tul van 4 kemoterápián 5FU/Cisplatin.Nemsokára mennünk kell ellenörzésre ahol eldöntik hogy folytatja e a kemot vagy sugárzást fog kapni.A daganat szinte teljesen elmult.A terápiák egy kicsit legyengitették, hányingere volt és fájt a gyomra, de ezek a tünetek hamar elmultak.Kérdésem az lenne hogy van e esélye a gyogyulásra?A sugárzás mennyire fogja öt legyengiteni?Köszönöm szépen válaszát!

        Dr. Molnár Katalin válasza a oropharyngealis carcinoma témában

        Kedves Kérdező, Az indukciós kemoterápiára jól reagáló betegek kezelése a radkemoterápia ill.radioterápia. Amennyiben radikemoterápiára kerülne sor,a kezelések1.,22. ill.43.napjain cisplatin infúziós kezelés és persze az 1. naptól folyamatosan munkanaponként sugárkezelés,összesesn 35-40alkalommal. A sugárkezelés mellékhatásai a 3. héten kezdődnek: bőrpír a nyakon,szájszárazság,az ízérzet csökkenése,nyelési problémák,szájüregi gyulladások. A mellékhatások gyógyszeres segítséggel- a sugárterápiás szakorvos előírja a panaszok jelentkezésekor. Megelőzésként fontos tudni,hogy nagyon fontos a száj tisztán tartása,gyakori öblögetése,naponta30x legalább. Fontos a pépes étrend,fűszermentes és gége diéta betartása( természetes a dohányzás,alkohol elhagyása-amennyiben volt). A sugárterápia mellékhatásai még 2 hónappal a kezelés után is észlelhetők. Üdvözlettel dr.Molnár Katalin


        Dr. Molnár Katalin
        onkoradiológus

        Dr. Molnár Katalin

        Kérdés: 2011. november 15., 15:27; Megválaszolva: 2011. november 16., 15:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó