• Szénsavas ásványvizet se?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszteletem! Ha szénsavas vizet iszok, az árt a fogaknak vagy sem? Egyrészt ugye vízről van szó, másrészt viszont a savas közeg elvileg nem tesz jót. Célszerű fogat mosni szénsavas ásványvíz fogyasztása után is, illetve az esti fogmosás után már ne igyak szénsavas vizet se?

        WEBBeteg szakértő válasza a fogápolás témában

        Kedves Kérdező!
        Manapság sokat hallunk a szájban lévő savas környezet és a fogszuvasodás összefüggéséről. Ilyesmi fogalmakkal barátkozhatunk a reklámok által mint: saverózió, kritikus pH:5,5, stb. Ezek tudományos kifejezések és tudományosan megalapozottak. De: néhány összefüggésre azért rávilágítanék:
        - A savas környezet valóban kedvez a fogzománcból az ásványi anyagok kioldódásának (biztosan ismerős a kísérlet, mikor a tojás héja savas környezetben felpuhul). De szerencsére több olyan mechanizmus is létezik a szájban, ami ez ellen dolgozik. A legfontosabb talán a nyál védő szerepe. Nyálunknak jelentős pufferkapacitása van, ami azt jelenti,hogy igyekszik kémiai úton a savas kémhatást semlegessé tenni, így a fogzománc regenerálódik. Az egyensúlyi helyzet helyreáll. De a nyál mennyisége is fontos a közömbösítést illetően.
        Önállóan tehát az olyan gyenge sav, mint a szénsavas ásványvíz még nem gond. Az erősebb savak, mint például a gyomorsav (visszatérő hányásokkal járó betegségeknél) már károsíthatják a fogzománcot.
        Még ennél is nagyobb gond, ha a savhatás mellé egyszerű cukrok fogyasztása társul fogtisztítás nélkül. A könnyen bomló szénhidrátok(egyszerű cukrok) kedveznek a fogfelszínen  a baktériumok megtapadásákak, szaporodásának, melyek így plakkot (lepedéket) képeznek. A baktériumok  savakat termelnek, így felpuhítják a fogzománcot. Ezt a védekező rendszerek már nem tudják közömbösíteni, szép lassan meggyengül a fogzománc. (Erre példa a cukros üdítők fogyasztása, fogmosás nélkül.

        Tehát napi kétszeri-háromszorí fogmosás mellett (=nincs plakk a fogakon) nem fog kilyukadni a foga, az ásványvíztől főleg nem. Esti fogmosás után  szerintem, ha szomjas inkább sima vizet igyon, vagy ha buborékos esik jól, öblitse ki a száját utána sima vizzel, így ez a gyenge sav kövömbösítődik.

        Dr. Katona Pál fogorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-01 18:16:27; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó