• Enyhén szürkés fog

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor ur/doktor no! Mar irtam onokhoz ezzel a problemaval kapcsolatosan.2 es fel eves kisfiamnak enyhen szurkes-feher foltosak a fogacskai,annak ellenere,hogy rendszeresen mossuk/mossa oket,edesseget szinte semmit nem eszik,vagy csak nagyon ritkan.A csalad orvos tancsara Zymafluor tablettat adtam neki 25mg-osat,naponta egyszer.De a tunetek ugyanazok.A tegnap elvittem fogorvoshoz(igaz,o nem gyermek fogorvos,itt nincs ilyen szakember a kornyekunkon),o azt mondta,hogy a kisfiam mar eleve gyenge fogakkal szuletett.Gyenge a fogzomanc,amin a fluor tablettak nem segitenek,csak a majdani maradando,vegleges fogakon esetleg.Viszont utana neztem a neten,es nagyon sok helyen olvastam olyat,hogy folyamatosan eveken keresztul kell adni a fluort megszakitas nelkul(esetunkben volt megszakitas,kb. 2 het kieses).Ellenkezo esetben fluor mergezes all fenn,ami a tejfogakat erinti,de akesaobbi fogakra ezek mar jotekony hatassal vannak.Ennyi ellentmondasos dolog utan szeretnem ,az on tanacsat is kikerni!Hogyan adjam a kicsinek a fluort?Az nagy baj,ha volt megszakitas a kezelesben?Az biztos,hogy a vegleges fogai is gyengek lesznek,vagy tenyleg azokat erositi meg a fluor?Mennyi ideig adjam meg neki a tablettakat(akar evekig is?)?Kalcium utanpotlasra esetleg szukseg lenne?Amugy nagyon sok tejet iszik(ellenoroztt,forralt, hazi tejet),naponta legalabb fel litert. Valaszat elore is nagyon koszonom!

        Dr. Varga Éva válasza a szürke fog, fluorpótlás témában

        Kedves Kérdező! A fluor használatáról valóban sokféle véleménnyel találkozhat még a fogorvosok körében is. Ma a legmegbízhatóbbnak a fogak helyi fluoridos kezelését tartják, melynek során a fluoridot közvetlenül a zománcfelszínre juttatják zselé, vagy ecsetelő formájában, ilyenkor intenzíven épül be a zománcba. Évente kétszeri kezelést igényel. Abban az esetben, ha már a tejfogak is szuvasodnak és a szülőknek is sok fogászati problémája volt, javasolják a fluor tablettában való bevitelét. Ellenállóbbá teszi a zománcot, növeli a nyál fluortartalmát, elősegíti a nyál által végzett remineralizációt. Ehhez azonban tartós szedés szükséges, hatása nem azonnali. Az alkalmazását orvossal kell egyeztetni, csak, ha az ivóvíz fluoridtartalma nem haladja meg a 0,75 mg/l-t. Figyelembe kell venni, hogy a gyermek ásványvizet fogyaszt-e, táplálkozási szokásait. Tejtermékek gátolják a felszívódását, időt kell hagyni a tabletta bevétele és a tejfogyasztás között. Négy éves korig napi egy tablettát kell alkalmazni, ha a víz fl. tartalma kisebb, mint 0,3 mg/l. figyelni kell a mindennapos szedésre, de kimaradás esetén nem szabad pótolni, semmi káros következménye nem lesz.


        Dr. Varga Éva
        fogorvos

        Dr. Varga Éva

        Kérdés: 2011. június 28., 11:45; Megválaszolva: 2011. július 01., 20:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! Kisfiam miatt kerestem meg önt, aki nemsokára 8 hónapos lesz. Az alsó két metszőfoga rendben kibújt, a felsők most készülődnek. Egyik oldalon viszont sárgás-barnás elszíneződést vettem észre néhány napja. Látszólag...