• Felhúzódott fogíny

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg! Jobb felső 3-as teljesen egészséges fogamról a fogínyem kb 6-8 mm-re felhúzódott karácsonykor. Fogorvosom azt mondta, ezzel nem tud mit csinálni, így fog maradni. Többi fogam egészséges, nincs fogínysorvadásom, összesen 3 tömött fogam van 38 évesen, ezért nem értem miért történt. 3 éve járok évente 1x fogkőszedésre, eddig nem volt sok probléma a fogaimmal, lehet, hogy az egy évvel korábbi fogkőszedés alkalmával sérült meg?, A környező fogíny nem gyulladt, néha fogmosáskor több napig is érzékeny, ezért olyankor nem tudom tisztítani. Nem szeretném ha gyakoribbá válna az érzékenység, hogy emiatt kilazuljon és elveszítsem ezt a fogamat és láncreakció szerűen a mellette lévők is romlásnak induljanak.. Engem nem nyugtatott meg fogorvosom válasza. Kérdésem hogy vissza tud-e bizonyos mértékig húzódni a fogíny, meg lehet-e ezt gyógyítani, hová kell fordulnom milyen kezelés van rá? Előre is köszönöm válaszát: Kata

        Dr. Varga Éva válasza a felhúzódott fogíny témában

        Kedves Kata! Legelőször panaszának okát kellene kideríteni. Soron kívül elhelyezkedő, torlódott, vagy nagyobb terhelésnek kitett fogak esetén, esetleg helytelen fogmosás miatt gyakran találkozunk a fogíny sorvadásával. Érdemes röntgenfelvételt készíteni, nincsen-e valami gyökércsúcs körüli elváltozás. Ezt követi a a fog professzionális tisztítása, valamint a gyökérfelszín egyenetlenségeinek lesimítása az elérhető helyen, hogy minél nehezebben tudjon a plakk megtapadni. Az ínytasakot többféleképpen lehet tisztítani, esetleg sebészileg gyógyítani. Ez többszöri kezelést igényel, érdemes ezzel foglalkozó szakorvost felkeresni. Sokszor találkozom azonban olyan beteggel, akinek egészséges az ínye, csak a helytelen fogmosás (a fog erőteljes vízszintes irányú súrolása) miatt húzódott vissza az íny. Remélem segítettem.


        Dr. Varga Éva
        fogorvos

        Dr. Varga Éva

        Kérdés: 2011. június 17., 08:59; Megválaszolva: 2011. június 23., 09:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: