• Amalgám tömés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Másik kérdésem, hogy szabad-e állapotos kismamának amalgám tömést adni? Nem árthat a higany a babának?

        WEBBeteg szakértő válasza a amalgámtömés témában

        Kedves Kérdező!

        A kérdésével ingoványos területre tévedtünk. Manapság egyre inkább az a szemlélet kezd teret nyerni, hogy bár nem tilos, de mivel a fehértömések egyre inkább kiszorítják az amalgámot (tartósságuk kiváló, esztétikusak, nem toxikusak jelen tudásunk szerint) jobb ha azt választja a fogorvos és a beteg. Az amalgámtömésből  amúgy a töméskészítés, illetve eltávolítás kapcsán tényleg távozik higany, de klasszikusan azt tanítják, hogy a toxikus (ártalmas) szintet az nem éri el.
        Ha magánrendelésre megy ott valószínűleg fehér töméssel fogják restaurálni a fogát. Körzeti rendelésen többször használnak amalgámot (ez finanszírozható). Hangsúlyozom, szerintem az amalgámtömés nem rossz (pl:tartós,stb), de egyre inkább beszűkül a használata az említett okok miatt(esztétika,toxicitás??)

        Privát nem orvosi véleményem: Ha valaki nagyon mindenre odafigyel a terhessége kapcsán akkor ne amalgámmal tömesse a fogát, de akkor ne egyen szinezékkkel, tartósítószerrel teli élelmiszert, a gyümölcsöket amit vesz válogassa meg, stb. Még ezer dolgot írhatnék, ami engedélyezett, de legalább annyira árt sajnos a mamának, babának, mindenkinek  Ez a privát véleményem.

        Persze a legfontosabb, hogy mindenki annyira figyeljen oda magára amennyire tud. Jó egészséget kívánok a mamának-babának egyaránt.
         
        Dr. Katona Pál  fogszakorvos, dentoalveolaris- sebész szakorvos

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-02 09:58:58; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 08:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: