• Periostitis vagy nyálmirigy ???

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszteletem. Az alábbi problémával fordulok magához: Kb 1 hete arra ébredtem hogy 1 cm re nyílik ki a szám. Vártam pár napot és lementem a háziorvoshoz aki a szájsebészetre irányított. Rövid vizsgálat után kihúztak egyszerre 2 fogamat. Fájdalmam nem volt,annyi volt a panaszom hogy szájzáram volt és bal oldalon az állcsont környékén 1-2 cm es elnyúló pukli volt. Az orvos ezt irta a papiromra : Periost. mand. l.s. Impact. dent. 38 Th.: 38. eltáv.... Azt mondták ha 3 nap múlva sem nyilik ki a szám menjek vissza. Most 2 nap telt el,nagyon csekély a javulás,most 2cm re nyilik a szám. A pukli ugyanugy az állcsontomnál van,kicsit talán kissebb de igy a 3 nap alatt nem fog eltünni. Továbbá a nyelvem alatt bal oldalon a nyálmirigy is nagyobb mint a jobb oldalon. Kérdésem az lenne hogy az idő kevés a gyógyulásra vagy valami a nyálmirigyemmel történhetett ? Esetleg nyálkő ? A Doktorúr azt mondta a nyálmirigy nem lehet mert az nem okoz szájzárat,de neten olvasgattam,ott azt írják hogy igenis okozhat. Nagyon várom a véleményét,hogy mi okozhatja ezt,és előre is köszönöm. Maradok Tisztelettel. Üdv :)

        Dr. Varga Éva válasza a szájzár témában

        Kedves Kérdező! A diagnózis: bal alsó elő nem tört bölcsességfog körüli csonthártyagyulladás. Az állcsont alatti nyirokmirigye is begyulladt, ezt tudta kitapintani. A nyálmirigy megbetegedése valóban okozhat szájzárat, de ebben az esetben valószínűleg a gyulladás és a fog eltávolításának következményeként alakult ki. A szájzár tovább is fennállhat, ha nem javul, antibiotikum és B vitamin szedése javasolt. A gyógyulás akár egy hétig is elhúzódhat ,de nyugodtan felkeresheti újból a szájsebészt, vagy a fogorvosát is.


        Dr. Varga Éva
        fogorvos

        Dr. Varga Éva

        Kérdés: 2011. március 19., 00:02; Megválaszolva: 2011. március 23., 19:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: