• Miért nem lehet érzésteleníteni gyökérkezelés során a beteg fogat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! A j. 6-os alsó őrlőfogamból az amalgám tömés kiesett, a fogam már korábban is érzékeny volt. A fogorvosom gyökérkezelést javasolt, "próbáljuk megmentni a fogat" -alapon. Én ezt elfogadtam. A Rgt-felvétel után, azt értékelve érzéstelenitő injekciót adott be. Ez hatástalan maradt. Ujabbal próbálkozott, ez sikeres volt. A gyökér egyik ágából az ideget kiölte. A másik ágban benne maradt. A következő kezelés alkalmával 2x injekciózott be, hatástalanul. Ujabb kezelési próbálkozás, az eredmény ismét elmaradt. Ma, junius 25-én de., ismét próbálkozott az érzéstelenitő injekció beadásával /német gyártmányú érzéstelenitő szer/, de az injekció hatástalan maradt. Fogorvosom közölte, hogy ujabb injekciót nem mer beadni, kinozni nem akar, azért abban állapodtunk meg, hogy julius 6-án ismét megpróbálja a kezelést folytatni, s talán addig hosszabb tűt is be tud szerezni. Ugyanis szerinte olyan erős a rágóizmom, hogy a szabványos tűvel nem tud eljutni az idegtörzsig. Ezért hatástalan az érzéstelenités. Megemlitette azt is, hogy a kezelésig hátra lévő időben esetleg az ideg elhal és akkor a probléma megoldódik, végre le tudná zárni a fogat. Én mindezeket elfogadtam, mert nem tudok mást tenni. A jelentkező fájdalmat Algopyrin-tabletta szedésével próbálom csillapitani. Kérdésem: Ilyen kilátástalan helyzetben mit lehet tenni? A fog eltávolitás sem jöhet szóba, ugyanis ahhoz is érzéstelenités lenne szükséges. Tisztelettel várom a véleményét, esetleges tanácsát.

        WEBBeteg szakértő válasza a fogfájás témában

        Kedves Kérdező! Ilyen esetben úgynevezett idegölőt szoktak a fogba tenni, ami segíti az idegszövet elhalását és a következő kezelés már érzéstelenítés nélkül, fájdalom nélkül történik. Ha pedig a fog kihúzása mellett döntene mindenképpen szájsebészt ajánlanék. Esetleg gondolkozzon el azon, hogy másik orvossal folytatja a kezelést.



        Kérdés: 2010. június 25., 15:23; Megválaszolva: 2010. július 01., 13:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: