• Meddig kezelhető a foggyökér?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Több hete begyulladt a bal alsó 6. őrlőfogam egy régi nagy amalgámtömés alatt. 3,5 hete a fogorvos kivette a tömést, a magától elhalt foggyökérből néhány napig jött a genny. A négy gyökércsatornából 3-at rögtön megtalált a fogorvos, az élő kettőből sikerült később kiölnie az ideget. A negyedik nagy amalgámtömés miatt becementálódott gyökércsatornát (ez is elhalt volt) 1 hete találta meg, ezt is kitisztította, akkor kicsit gennyezett, néhány napig vérzett, majd gyakorlatilag tünetmentessé vált 1-2 napra a fogam. A gond az, hogy közel 1 hónappal a régi nagy tömés eltávolítása után még mindig nem vagyok tartósan tünetmentes, 2-3 naponta begyullad a fogágy, megduzzad, bevörösödik, göb keletkezik rajta, ami néha ki is fakadt. Az orvos szerint már teljesen ki kellett volna tisztulnia a fognak a folyamatos 2-4 naponta történt fertőtlenítés, foggyökér-tágítás miatt. Holnap próbatöméssel lezárja (azt mondja nem lehet tovább várni ezzel), de a fogíny még mindig enyhén gyulladt, a fog kopogtatásra még mindig kicsit érzékeny. Nagyon tartok tőle, hogy ismét "bedurran", erősen begyullad a fogágy, és végül ki kell húzni a fogamat, amely pozíciója miatt még 2 fogamat le kéne csiszolni (híd miatt)- ezt szeretném elkerülni. Kérdéseim: 1.lehet-e még valamit tenni a foghúzás elkerülése érdekében? 2.hogyan lehetne a felpuhult fogínyt rendbe hozni, a gyökerek környékéről a baktériumokat végleg elpusztítani? Az orvos szerint annyira felritkulhatott az állkapocs csont, hogy ott bújnak meg az anaerob baktériumok, amelyek a rendszeres visszafertőződét okozzák. A röntgenen a gyökerek körül 5-7 mm átmérőjű folt volt látható 1 hete. 3. Van- e valamilyen különleges anyag, mely szélesebb hatáskörű a rendszeresen bejuttatott hipós-kámforos oldatnál? 4.Lehet-e esetleg a fogágy-gyulladás a fertőtlenítő oldatra adott allergiás válaszreakció? Köszönöm válaszaikat, jelige „dentin”.

        WEBBeteg szakértő válasza a fogászati kezelés témában

        Kedves Kérdező!
        A gyökérkezelés egy lehetőség arra, hogy megmentsük a fogat, ami vagy sikerül, vagy nem. A gyulladás ahogy Ön is írta már nem a fogban van, hiszen az kellőképpen ki lett tisztítva , hanem a fogágyban. A fogorvos a fogból eltávolítva az elhalt szöveteket és átmosva a csatornát azt várja, hogy a csontból is megszűnjön a gyulladás, amit a szervezetnek le kellene küzdeni. Ezt a folyamatot lehet antibiotikummal segíteni, illetve megpróbálni a fogat ideiglenesen gyógyszeres töméssel lezárni, hiszen a szájüreg felől is rengeteg baktérium kerülhet a fogba. Ha mindezek ellenére mégsem szűnik meg ez a gyulladás sajnos a fog eltávolítása tűnik a legcélszerűbbnek.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-06-09 09:29:03; Megválaszolva: 2010. június 09., 09:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: