• Van fogkárosító hatása a dohányzásnak?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A dohányzás milyen hatással van a fogaimra? Nem vagyok erős dohányos, de érdekelne, hogy érdemes-e cigi után gyakrabban fogat mosnom, akkor is, ha nem ettem semmit. Vagy nincs fogkárosító hatása a dohányzásnak?

        WEBBeteg szakértő válasza a dohányzás témában

        Kedves Kérdező!

        Sajnos azt kell mondanom, hogy a dohányzásnak súlyos hatása van a fogaira, illetve az egész szájüregére.

        Tudta, hogy a dohányfüst és a nikotin...
        - több mint négyezer vegyületet tartalmaz, melyek jó része mérgező és felszívódik a szájüreg nyálkahártyáján keresztül?
        - csökkenti a szájüreg lokális védekezőrendszerének működési hatékonyságát, így a száj hajlamosabbá válik megbetegedésekre?
        - jelentősen rontja nyálkahártya keringését, ezáltal károsítja a sejtek normál működését?
        - a fogkőképződést felgyorsítja?
        - csúnyán elszínezi a fogakat?

        Ezek által elsősorban nem a fogak szuvasodását okozza, hanem a fogágyat teszi tönkre, a fogak körül csontpusztulást okoz, végső soron a fogak kilazulásához és elvesztéséhez vezethet (és vezet is). Tehát ebből a tekintetből a gyakoribb fogmosás - bár néhány negatív tényező hatékonyságát csökkenti, de - a fogait nem védi meg a dohányzás káros hatásaitól.

        Sajnos még két rossz hírem van:
          
        - Aki napi 5-10 szál cigarettát elszív, a súlyos fogágybetegség kialakulásának lehetősége 3-szor gyakoribb a nemdohányzókhoz viszonyítva (tehát nem kell erős bagósnak lennie)
         
        - A legfontosabbat a végére hagytam: napi  5 cigaretta  tízszeresére  emeli  a szájüregi rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét (csak 5 szál!). 2000-ben Magyarországon kb. 1700 ember halt meg szájüregi rosszindulatú daganatok miatt. A dohányzás okozta egyéb szörnyűségeket (szívinfarktus, tüdőrák stb.) nem is említettem.
          
        Remélem, válaszom kielégítő és elrettentő volt. 

        Tisztelettel:
        Dr Katona Pál fogorvos-szájsebész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-08 12:27:35; Megválaszolva: 2011. június 21., 16:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! Kisfiam miatt kerestem meg önt, aki nemsokára 8 hónapos lesz. Az alsó két metszőfoga rendben kibújt, a felsők most készülődnek. Egyik oldalon viszont sárgás-barnás elszíneződést vettem észre néhány napja. Látszólag...