• Van fogkárosító hatása a dohányzásnak?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A dohányzás milyen hatással van a fogaimra? Nem vagyok erős dohányos, de érdekelne, hogy érdemes-e cigi után gyakrabban fogat mosnom, akkor is, ha nem ettem semmit. Vagy nincs fogkárosító hatása a dohányzásnak?

        WEBBeteg szakértő válasza a dohányzás témában

        Kedves Kérdező!

        Sajnos azt kell mondanom, hogy a dohányzásnak súlyos hatása van a fogaira, illetve az egész szájüregére.

        Tudta, hogy a dohányfüst és a nikotin...
        - több mint négyezer vegyületet tartalmaz, melyek jó része mérgező és felszívódik a szájüreg nyálkahártyáján keresztül?
        - csökkenti a szájüreg lokális védekezőrendszerének működési hatékonyságát, így a száj hajlamosabbá válik megbetegedésekre?
        - jelentősen rontja nyálkahártya keringését, ezáltal károsítja a sejtek normál működését?
        - a fogkőképződést felgyorsítja?
        - csúnyán elszínezi a fogakat?

        Ezek által elsősorban nem a fogak szuvasodását okozza, hanem a fogágyat teszi tönkre, a fogak körül csontpusztulást okoz, végső soron a fogak kilazulásához és elvesztéséhez vezethet (és vezet is). Tehát ebből a tekintetből a gyakoribb fogmosás - bár néhány negatív tényező hatékonyságát csökkenti, de - a fogait nem védi meg a dohányzás káros hatásaitól.

        Sajnos még két rossz hírem van:
          
        - Aki napi 5-10 szál cigarettát elszív, a súlyos fogágybetegség kialakulásának lehetősége 3-szor gyakoribb a nemdohányzókhoz viszonyítva (tehát nem kell erős bagósnak lennie)
         
        - A legfontosabbat a végére hagytam: napi  5 cigaretta  tízszeresére  emeli  a szájüregi rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét (csak 5 szál!). 2000-ben Magyarországon kb. 1700 ember halt meg szájüregi rosszindulatú daganatok miatt. A dohányzás okozta egyéb szörnyűségeket (szívinfarktus, tüdőrák stb.) nem is említettem.
          
        Remélem, válaszom kielégítő és elrettentő volt. 

        Tisztelettel:
        Dr Katona Pál fogorvos-szájsebész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-03-08 12:27:35; Megválaszolva: 2011. június 21., 16:20

        Tudjon meg többet: dohányzás
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Dr. nő! Nyár elején kezdődött, hogy a bal alsó utolso előtti fogam ( bölcsesség fogam még nem nőtt ki ) elkezdett fájni, este nem tudtam aludni tőle, nem volt erős fájdalom inkább csak ilyen tompa de hosszan tartó. A röngten...
        Tisztelt Doktor! Egy hete hétfőn húzták ki, bal oldalt alul az utolsó előtti fogam. Másnap este nagyon vérzett úgyhogy elmentem ügyeletre ahol kitisztították. Pénteken mentem vissza az orvoshoz aki kihúzta, másik fogam tömése miatt. Azt...
        Tisztelt Doktornő! Karácsonyra Newa rádiófrekvenciás arcfiatalító készüléket szeretnék ajándékozni. Az ajándékozottnak a teljes felső fogsora porcelán korona és van 1 db fogimplantátuma is. A használat ellenjavallatai között szerepel:"...
        Tisztelt Doktornő! 17 napja kihúzták a bölcsességfog melletti bal alsó fogamat. Nehezen jött ki,35 percig tartott. Egy hét múlva visszamentem varratkiszedésre és kontrollra,még mindig fájt, begyulladt.Ezután csíkcserére jártam naponta,...
        Tisztelt Szakértő! A szájüregemben, pontosabban a szájpadlásom jobb felén, a jobb felső bölcsességfog közelében van egy elváltozás kb 2 hónapja. Nyugodt állapotban egy fehér folt, ami szinte minden másnap hólyagszerűvé duzzad. Mikor...
        Tisztelt Doktornő! Már lassan két éve, hogy rosszul vagyok, levert, a bal szemem fényérzékeny, és olyan irritáló érzetem van, mint mikor az ember szemét először éri napfény reggel, és ez hátrasugárzik a fejem bal felébe. Volt sokféle...
        Kedves Doktornő! 2 héttel ezelőtt a nyelvem alsó részén észrevettem egy gombostűfej nagyságú és alakú kicsit kiemelkedő göböt ami egy ér végénél van, és ér színe van. Ezalatt a két alatt halványult a színe , de nagyon nyugtalanít...
        Üdvözlöm! Kb. 3 hete egy régebben gyökérkezelt fogam felett észrevettem egy kb. szilvamag csomót. Ezt követően a fogorvos újra gyökérkezelést alkalmazott, kitisztította és felvágta. Nem kezdett el ürülni, viszont az arcom óriásira...
        Tisztelt doktornő! Hideg hatására bal oldalon enyhe nyálkahártya érzékenységet, fülig hatoló feszülést érzek. Voltam fül-orr gégésznél a gégegyulladásom volt, a bal fülemnél nyálmirigy picit tapintható. Azt mondta a doki valamelyik...
        Tisztelt Doktornő! Kb. 5-6 héttel ezelőtt az alsó ajaknál a számban aftára utaló jeleket vettem észre, amit szájvízzel (s ha jól emlékszem gengigéllel) kezeltem. Egy hete (arra gondolok, hogy esetleg a fogam irritálta, illetve evésnél...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        2016. december 20-án elindult Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat.
        Gyakorlatok segítségével enyhíthető a nehézlégzés, és javítható az életminőség.
        Endometriózis - Fájdalmas alhasi panaszok esetén érdemes orvoshoz fordulni!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó