• Foggyökér törés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

             Szép napot!

        Azt szeretném megtudni, hogy dulakodás közben lehetséges-e eltörni valakinek a foggyökerét? És ha igen ez járhat e külsérelmi nyommal, pl. vérzéssel, szájfelcsattanással, ajak duzzadással? Vagy lehetséges-e hogy más módon törik el a sérelmezett foggyökere, és azt egy leheteséges dulakodás, esetleges ütés következményeként tünteti fel?

        Lehetséges, hogy nem szokványos a kérdésem, de válasza számomra roppant fontos.

        Szakértelmét, válaszát és a rám szánt időt külön megköszönöm.

        Tisztelettel:Varga Rita

        WEBBeteg szakértő válasza a foggyökér témában

        Kedves Rita!

        A foggyökértörés külső behatás következményeként szóba jóhet. Néha a fog- korona törik le, máskor a csontban a foggyökér törik el . Elvileg elképzelhető, hogy egy olyan erőhatás éri a fogat izoláltan, hogy mellette a lágyrészek nem sérülnek, pl. ha nyitott száj mellett valakinek a foga kemény tárgyba ütközik. (pl elesik és a betonba harap ,vagy fogon rúgja a kisgyereke: ilyen eseteim már voltak.) Legtöbbször a fog koronája is sérül , de az erőbehatás irányától függően előfordul, hogy csak a gyökér.  De egy dulakodás közben általában azért egyéb külsérelmi nyomok is vannak (pl a fejen ajak ,vagy más  lágyrész sérülés, orrcsonttörés ,állcsonttörés stb. )

        Fordítva is igaz lehet, de azért ez nem olyan gyakori (mármint az izolált foggyökér törés, más sérülés nélkül) sőt egy rtg felvételen, és vizsgálatból sokszor lehet látni bizonyos jelekből, hogy az egy régebbi törése a fognak vagy friss.

        Amúgy vitás eseteknél szóba jön fogorvosi orvosszakértői vizsgálat  aki véleményezi az esetet pl birósági vagy biztosítási ügyekben .

        Remélem segítettem önnek                                     Dr Katona Pál
                                                                                     fogszakorvos                           

                                                                            dento-alveolaris szájsebész

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-10 11:34:16; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 12:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: