• Gyökérkezelt fogak krónikus fájdalma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Doktor úr!

        Férjem évek óta húzódó problémája ügyében kérnék tanácsot.

        Jobb fölső őrlőfogait évekkel ezelőtt gyökérkezelték. Az egyik fog már a gyökérkezelés után rettenetesen fájt, az orvos azt mondta, ez normális és elmúlik. Az erős fájdalom el is múlt, de a fog érzékeny volt néha ráharapásra. Néha a fájdalom "fellángolt", emiatt több fogorvosnál is jártunk, a fogait többször kitisztították, de nem találtak semmi problémát. Aztán az egyik fogorvosi panorámaröntgenen az egyik orvos észrevette, hogy ciszta lehet a férjem jobboldali arcüregében.

        Így is volt, arcüregi műtét következett, ám a fogak a ciszta eltávolítása után is érzékenyek voltak, sőt a műtét után két évre olyan pokoli fájdalom tört a férjemre, amit semmilyen fájdalomcsillapító (Cataflam, Algopyrin injekció...) nem volt képes enyhíteni. A fül-orr-gégész a röntgenen megállapította, hogy kiújult a ciszta, de annak léte ilyen erős fájdalomra nem ad okot. Fogorvoshoz küldte a férjemet, aki mindent rendben talált fogászatilag. A szörnyű fájdalom tulajdonképpen magától szűnt meg, utána arcüregi műtét következett. Ez volt tavaly ilyenkor. A férjem fogai még mindig érzékenyek ráharapásra, de néha maguktól megfájdulnak, ilyenkor algopyrin, cataflam segít, de nagyon félünk a fájdalom fellángolásától.

        Mi állhat a háttérben, mit tehetünk, hova fordulhatunk?

        Segíségét előre is köszönöm,

        Tari Zsuzsanna

        WEBBeteg szakértő válasza a gyökérkezelt fog témában

        Kedves Kérdező!


         A bizonytalan arcfájdalmak differenciáldiagnosztikájával külön könyvek foglalkoznak, jelezve hogy a prolméma megoldása sokszor bonyolult, szerteágazó.
        Általában 3 medicina vizsgálja: fogászat, fül-orr- gége, neurológia. Sokszor sajnos a beteg e 3 terület között csatangol orvosról orvosra. Én azt gondolom, ha már talál valaki organikus (= látható, rtg-nel ,CT-vel stb detektálható) eltérést az már jó kiinduló pont.

        Namár most itt van (volt?) ez a cysta. Ez vagy fogászati eredetű, vagy fül-orr- gégészeti. Ha fog okozza akkor meg kell találni és orvosolni kell a fogat (és vele együtt a cystát). Ilyenkor jó ha szájsebészeti oldalról közelítik meg a problémát, ha nem fogászati akkor fül- orr gégész kell hozzá.  Neurológia akkor jön szóba ha olyan idegi fájdalomról van szó ami nem magyarázható a másik kettő szakág betegségeivel.

        Amúgy gyulladásos arcüregi cysta bizony okozhat nagyon erős idegi jellegű fájdalmat.
         

        Szerintem alaposan körbe kell járni a témát mégegyszer
                                    
                                                                                               Dr. Katona Pál
                                                                                               fogszakorvos
                                                                                    dento-alveoláris szájsebész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-01 15:25:38; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 18:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: